Kandidat za župana Franko Vidović na otoku: ‘Olakšati pristup EU fondovima’

0
2193
SDP-ovci na otoku (Foto: SDP)

Franko Vidović,  kandidat koalicije SDP-HNS-HSS-HSU za šibensko-kninskog župana, sa zamjenicima i suradnicima Petrom Mišurom, Marinom Mikšićem i Krunom Mazalinom posjetio je danas Tisno, Jezera, Murter i Betinu.

U obilasku otoka su im se pridružili Mateja Bašić, predsjednica SDP-a Murtera, Igor Meić, predsjednik SDP-a Pirovca i Ivan Gulam, načelnik Općine Pirovac.   SDP i koalicijski partneri ističu kako je ovdje turizam  svakako pokretač razvoja i glavni generator zaposlenosti i prihoda.  Kao jedan od kvalitetnih primjera kako i na koji način poticati i razvijati turističku ponudu posebno navode investiciju u rekonstrukciju i dogradnju Hotela Borovnik u Tisnom, vrijednu 26 milijuna kuna. Čak polovica iznosa osigurana je iz EU fondova. To je prvi projekt u Županiji i osmi u Hrvatskoj kojem su dodijeljena sredstva iz europskih fondova za dogradnju i renoviranje.

U Borovniku (Foto: SDP)

– Primjer gospodina Dane Slamića, poduzetnika s dugogodišnjom tradicijom u hotelijerstvu, može poslužiti kao primjer kako poticati turizam, poduzetništvo i zaposlenost u Županiji. Dodatno, njegov primjer potvrđuje kako je moguće za kvalitetne projekte povući sredstva iz EU fondova, što nažalost u našoj Županiji ne iskorištavamo dovoljno – istaknuo je Franko Vidović prilikom današnjeg obilaska radova na rekonstrukciji i uređenju Hotela Borovnik.

SDP-ovci ističu kako su gradovi i općine u Šibensko-kninskoj županiji, osim par izuzetaka,  slabo uključeni u prijavu i realizaciju projekata financiranih iz EU fondova. Kao razloge slabe uključenosti navode se neinformiranost o natječajima i projektima, nedostatni kapaciteti za pisanje i provedbu projekta kao i nedostatak sredstava za sufinanciranje vlastitog udjela.  Koalicija SDP-HNS-HSS-HSU se ovim problemom bavi u svom izbornom programu.

– U programu je istaknuto kako Razvojna agencija Šibensko-kninske županije treba biti na usluzi općinama i gradovima. Agencija posjeduje primjerene kapacitete za pisanje i pomoć u provedbi za najmanje jedan projekt za svaki grad i općinu godišnje.  Naš je plan raspisati javni poziv za gradove i općine, a Razvojna agencija će na osnovu prikupljenih projektnih ideja i otvorenih natječaja, odnosno natječaja u najavi, pomoći svakom gradu i općini u realizaciji barem jedne prijave godišnje – zaključuje Franko Vidović.

Predstavnici Koalicije SDP-HNS-HSS-HSU, prilikom današnjeg posjeta otoku Murteru družili su se s građanima te razgovarali o njihovim konkretnim potrebama i svemu što je nužno napraviti kako bi život i rad u ovim mjestima bio ugodniji i kvalitetniji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here