Udruga ‘Uljanica’ ili kako iz maslinika izvući eliksir mladosti i zdravlja

0
3136
Vođena degustacija maslinova ulja u pirovačkoj kinodvorani (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Povodom Jurjeva i Dana Općine Pirovac Udruga maslinara i uljara ‘Uljanica’  u kinodvorani je sinoć organizirala vođenu degustaciju nagrađenih maslinovih ulja, kojoj su se odazvali brojni maslinari ili štovatelji maslina i maslinova ulja.

Degustaciju su vodili certificirani kušači iz Udruge senzorskih analitičara Olea Damir Buntić, agronom iz Regionalne razvojne agencije i Davor Antica iz Hrvatske gospodarske komore, dok je predsjednik ‘Uljanice’ Ante Šparica u uvodnoj riječi podsjetio na važnost maslina i maslinova ulja za ovaj kraj i naglasio potrebu usvajanja znanja i suvremenih tehnologija u maslinarstvu.

Ante Šparica, Davor Antica i Damir Buntić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– ‘Uljanica’ postoji od 2011. godina, a osnovana je s ciljem da dignemo kulturu konzumiranja maslinova ulja, ali i kulturu prerade, skladištenja i čuvanja, kao i sveukupnu prezenteciju masline kao naše autohtone voćke koja nas kroz stoljeća hrani i brani. Obilazimo desetinacije koje su uspješnije od nas, svugdje ponešto novo naučimo i dajemo našim članovima prigodu da se educiraju, da usvoje nova znanja i tehnologije. Brojne nagrade i priznanja svjedoče da u tome možemo i uspjeti – rekao je Šparica i pozvao da se u udrugu učlane i oni maslinari koji to još nisu učinili.
Buntić i Antica su pojasnili kako funkcionira ocjenjivanje ulja. Provode ga posebno educirani i certificirani kušači u panelima od najmanje osam članova. Kad predaju svoje neovisne ocjene svakog pojedinog ulja one se računalno obrađuju, a da bi se neka mana i vrlina prepoznala i izlučila mora je prepoznati većina panela.

Predavanje i vođena degustacija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Pravo maslinovo ulje je bogato polifenolima. To vam je zdravlje. Nije samo namirnica s nutritivnom vrijednošću, nego je ona i lijek. U jednoj jušnoj žlici ekstra djevičanskog maslinova ulja, koje je pikantnije i gorko, imate polifenole koji su prirodni antioksidansi i koji vam pomlađuju organizam, a nisu kemija – rekao je Buntić na početku opsežnog predavanja o  vrlinama i manama maslinova ulja te načinima na koji način ih dobiti, odnosno izbjeći.

Da bi se dobilo ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je najcjenjenije, najbogatije aromatičnim i biološki vrijednim tvarima, prva stvar na koju treba paziti je da ubrani plod bude zdrav i da se preradi isti dan ili najkasnije 48 sati od branja…

Ante Šparica (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ovaj i niz drugih savjeta, o kultivaciji, zaštiti od bolesti, preradi, čuvanju…  koje su iznijeli treba primijeniti kako bi mukotrpan rad u masliniku na koncu bio nagrađen vrhunskim uljem s ljekovitim svojstvima, a ne tzv. lampante uljem koje je također maslinovo ulje, ali nije jestivo.

Udruga ‘Uljanica’ je dobitnica ovogodišnje Plakete Općine Pirovac za doprinos u razvoju pirovačkog maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja. Poziva maslinare koji joj još uvijek nisu članovi da se pridruže, da sudjeluju u edukacijama i drugim aktivnostima kako bi zajednički promicali i unaprjeđivali maslinarstvo i uljarstvo. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here