Slovaricu otoka Murtera izradili su učenici tišnjanske osnovne škole

0
3820
Foto: Školski portal

Na natječaj Školske knjige “Slovarica mojega kraja” javili su se učenici prvog, drugog i trećeg razreda Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Tisno.

Autohtonom slovaricom pod nazivom “Slovarica otoka Murtera” pokušali su pokriti sva četiri mjesta otoka. Time su napravili korisnu stvar iz koje će djeca, ali i odrasli moći naučiti riječi koje pripadaju govornom području Tisnog, Jezera, Betine i Murtera.

– Inače, kad djeca uče slova u prvome razredu koristi se slovarica, npr. A – nacrtan je auto. U našoj slovarici su riječi koje pripadaju govornom području otoka Murtera, a koje su se nekad češće koristile, no danas nažalost sve manje. Mi smo ih tako pokušali izbaviti iz zaborava – pojašnjava nam učiteljica osnovaca Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Tisno, Jaka Jakovčev.

Iako mladi Tišnjani nisu dobili nagradu prilikom sudjelovanja na natječaju Školske knjige, svjesni su važnosti razvijanja ponosa i ljubavi prema zavičaju i čuvanja jezične i kulturne baštine.

Osim što su svojim jednostavnim ilustracijama učili abecedu, osnovcima tišnjanske osnovne škole slovarica je i poslužila kao odličan predložak s pomoću kojega će u svim nastavnim predmetima širiti znanja o svojem kraju. Tako su protekli mjesec crtežom, pjesmom, pripovijedanjem legendi i istinitih priča, te prikupljanjem podataka lakše povezali određeno slovo s mjestima Tisno, Jezera, Betina i Murter.

Pogledajte kako izgleda “Slovarica otoka Murtera”:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here