Svečana akademija, dodjela nagrada zaslužnima i premijera obnovljene pirovačke narodne nošnje

0
4265
Nagrađeni Pirovčani Slavko Meić, Denis Moguš, Ante Šparica i Toni Gulam s načelnikom Ivanom Gulamom i predsjednicom Općinskog vijeća Ljubicom Selman Šinkić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Povodom sv. Jurja i Dana Općine na večerašnjoj svečanoj akademiji najzaslužnijim Pirovčanima su dodjeljena priznanja Općine Pirovac za 2016. godinu. Nagrađeni su Slavko Meić,  Denis Moguš, Udruga maslinara i uljara „Uljanica“ i Toni Gulam.

Slavko Meić dobio je Nagradu za osobiti doprinos u razvoju i unapređenju dobrovoljnog vatrogastva, Plaketa je dodijeljena Denisu Mogušu za izraziti doprinos u kulturnom stvaralaštvu i očuvanju tradicije crkvenog pučkog pjevanja, Udruzi maslinara i uljara „Uljanica“ Pirovac za doprinos u razvoju pirovačkog maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja te Toniju Gulamu za postignute uspješne rezultate u karate sportu.

Slavko Meić s predsjednicom Općinskog vijeća Ljubicom Selman Šinkić i načelnikom Ivanom Gulamom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Slavko Meić je dugogodišnji član DVD-a Pirovac, počevši još od 12. veljače 1983. godine, te je u proteklom razdoblju obavljao niz funkcija, uključujući i dužnost zapovjednika postrojbe. Nositelj je više vatrogasnih odličja – Medalja za rad u DVD-u te Brončane, Srebrne i Zlatne plamenice za iznimne pothvate na vatrogasnim intervencijama te požrtvovnost u zaštiti i spašavanju ljudi i imovine. Trenutno, kao dobno najstariji član pirovačkih dobrovoljnih vatrogasaca, obnaša dužnost člana Upravnog odbora.

Denis Moguš (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Denisu Mogušu kao predsjednik i dugogodišnji član Pjevačkog zbora „Sv. Juraj“ Pirovac, osim što uspješno rukovodi pirovačkim zborašima, aktivno se uključio u oživljavanje i očuvanje tradicije crkvenog pučkog pjevanja, uz istovremeno očuvanje izvorne pirovačke narodne nošnje.

Nagrađeni Denis Moguš na svečanu akademiju je došao odjeven i obuven u obnovljenu pirovačku narodnu nošnju, koja se sastoji od košulje, krožeta, koporana, hlača – beneverka, kape, pojasa, čarapa, terluka i opanaka. Svi dijelovi nošnje su izrađeni po predlošcima s kraja 19. i početka 20. stoljeća u izvornim materijalima i tehnikom izrade tog vremena. Do sada su izrađene ukupno četiri ovakve muške pirovačke nošnje, a jedna je na večerašnjoj svečanoj akademiji premijerno predstavljena javnosti.

Ante Šparica – Udruga Uljanica (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Udruga maslinara i uljara intenzivno radi na poticanju i unapređenju pirovačkog maslinarstva i uljarstva kroz stručnu edukaciju svojih članova, prezentaciju na različitim izložbama i sajmovima te posjete drugim uspješnim maslinarskim udrugama. Time se značajnije unaprijedila i proizvodnja kvalitetnog maslinovog ulja što dokazuju zapaženi rezultati pirovačkih maslinara ostvareni na VI. manifestaciji „Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji” održanoj u Vodicama. Udruga se uspješno prezentirala na 1. Festivalu maslina u Zagrebu te na 8. Sajmu agroturizma Šibenskokninske županije održanom u Skradinu.

Toni Gulam (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Toni Gulam, učenik 3. razreda OŠ Pirovac ujedno je vrijedan, odgovoran i disciplinaran član Karate škole Pirovac. Na Prvenstvu Dalmacije osvojio je 2. mjesto. Na natjecanjima Kaštela Open i Zlatni pojas Dalmacije osvoji je 1. mjesto, da bi potom sudjelujući na turniru Kup Jadrana u Splitu osvojio i brončanu medalju.

Evo još nekoliko fotografija sa svečane akademije:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here