Uspješno završena akcija čišćenja i uređenja podmorja u Tisnom

1
2584
Milan Colić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Povodom Dana planeta Zemlje u Tisnom je danas u prijepodnevnim satima uspješno održana ekološka akcija čišćenja i uređenja podmorja.

Zahvaljujući dobrim vremenskim uvjetima ronioci Ronilačkog centra Tramonto Tisno, djelatnici Turističke zajednice Tisno, DVD-a Tisno kao i Komunalnog poduzeća Ježinac prikupili su četrdesetak vreća smeća, što u moru što na kopnu na lokaciji duž Obale sv. Martina, kao i na predjelu od tišnjanskog mosta do Vile.

Staklene boce izvađene iz mora (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Tišnjani su ekološki osviješteni, što po današnjim rezultatima znači da su svjesni problema zagađenja mora i podmorja.

– Akcija je uspjela, zadovoljni smo rezultatima. Po riječima ronioca, začuđujuće, u moru nije bilo toliko smeća kao prijašnjih godina – kaže Filip Henjak, direktor Turističke zajednice Tisno.

Nakon čišćenja podmorja, za sve sudionike, njih dvadesetak, bio je osiguran ručak na kojem su već planirali sljedeću akciju.

Emanuel Kasalo (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Nino Ključarić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta. Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. godine, u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na području San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Luka Henjak i Milan Colić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here