Cvjetnica u Tisnom: Procesiju i misno slavlje predvodio je don Lazar Čibarić

0
2546
Cvjetnica u Tisnom (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Cvjetnica, umivanje u cvijeću, blagoslov maslinovih i palminih grančica, Muka Gospodnja… Kao što joj ime govori, danas je cvjetna nedjelja, Cvjetnica, Nedjelja Muke Gospodnje, a njome ujedno počinje Veliki tjedan. U crkvama diljem Lijepe naše danas su blagoslovljene zelene grančice palmi i maslina. Svečano je bilo i u Tisnom.

Tamošnjem misnom slavlju prethodila je procesija puka od crkve sv. Roka selom do Župne crkve sv. Duha s blagoslovljenim grančicama. Procesiju je predvodio tišnjanski župnik i dekan Tišnjanskog dekanata don Lazar Čibarić, a kao i uvijek pratio ju je župni zbor.

Procesija, kao takva, vrhunac je zajedništva koje jedna župska zajednica ima. Ona je znak pouzdanja naroda u hod kojim ih vodi svećenik, odnosno sam Krist. Procesija u sebi ima i čin svjedočanstva vjere.

Procesija puka prema crkvi sv. Duha (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Pred nama je najvažniji i najsvetiji katolički blagdan Uskrs. Današnji dan obilježen je slikama umivanja u posudama vode s laticama cvijeća, maslinovim i palminim grančicama, misnom procesijom i pjevanjem Muke, što je tradicionalni običaj u cijeloj Hrvatskoj. Na ovaj blagdan kršćani se posebno prisjećaju Kristova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem jer se tim činom očitovao kao Mesija s poslanjem otkupljenja čovjeka. Ovom posljednjom korizmenom nedjeljom započinje period tišine, koji svoj vrhunac dobiva na Veliki petak i završava na Uskrs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here