Putevima naših starih: Održana radionica pletenja maslinovih grančica u tišnjanskoj knjižnici

0
6145
Radionica pletenja maslinovih grančica u knjižnici (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa, u Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno danas je održana vrlo zanimljiva i neuobičajena radionica, pletenje palmi od maslinovih grančica.

Ispletene grančice maslina odnijet će se na blagdan Cvjetnicu u crkvu kako bi bile blagoslovljene.

Ovako su to radili naši stari (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Organizirali smo ovu radionicu kako bismo se približili tradiciji naših krajeva, običaju o kojem se ne zna baš mnogo. Običaj je eto da se na blagdan Cvjetnicu maslinove grančice nose na blagoslov u crkvu čime slavimo i prisjećamo se Kristovog ulaska u Jeruzalem kada ga je narod dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama. Stoga, smatram i ovu radionicu jednim kreativnim i simboličnim doprinosom slavljenju nadolazećeg nam blagdana – kazala je na današnjoj radionici knjižničarka Mirela Klarin.

Maslina je stablo velikog simboličkog bogatstva – mira, plodnosti, vjernosti, nagrade i truda.

Palme od masline (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

U predajama kršćanskih, ali i ostalih svjetskih religija, maslina nosi mnoštvo simboličnih značaja. Npr., nakon velikog potopa, golubica je Noi donijela maslinovu grančicu. Ona simbolizira i vjernost – Penelopa je, čekajući Odiseja, imala krevet od drva masline. Prema jednoj kineskoj legendi, maslinovo drvo neutralizira neke “otrove” stoga mu se pripisuju i zaštitne vrijednosti.

Na otoku Murteru maslina simbolizira trud, put do ljubavi i blagoslova.

Gospođa Kristina iz Jezera voditeljica je današnje radionice (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Kako se na blagoslov ne bi nosile “obične” tek otkinute grančice, na našem je području nastala tradicija pletenja grančica. To pletenje se radi od muške masline iliti oprašivača koja se na otoku Murteru zove duška – maslina drobnica. Idealna je za pletenje upravo zbog duguljastih i simetrično raspoređenih listova za razliku od ženskih maslina – pojašnjava nam voditeljica radionice, gospođa Kristina.

Mogu se plesti jedna, dvije ili tri povezane grančice koje na vrhu završavaju kiticom maslinovog lišća koju ukrašavamo cvjetićima viole ili ljubičice. Takva pletenica od maslina zove se palma. Blagoslovljene palme ili maslinove grančice nekada su se čuvale u kućama kako bi se njima ukrašavalo križeve ili svetačke slike.

Knjižničarka Mirela Klarin (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Andrea Mintaković (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here