Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu i Međunarodni dan dječje knjige u tišnjanskoj knjižnici

0
1726
"3 u 1 u knjižnici" (Foto: Neven Jović)

Akcija pod nazivom “3 u 1 u knjižnici” sprovedena je jučerašnjim zanimljivim programom u Tisnom, točnije u prostorijama tamošnje knjižnice i na tišnjanskoj rivi.

Spomenutom akcijom obilježena su tri značajna događaja, Međunarodni dan dječje knjige, 4. rođendan nacionalne kampanje “Čitaj mi” te Svjetski dan svjesnosti o autizmu koja se inače tradicionalno obilježavanju 02. travnja.

Foto: Neven Jović

– Želja nam je bila posebno istaknuti važnost čitanja naglas i ovom akcijom smo opet pokušali potaknuti roditelje i druge osobe na čitanje djeci kako bi ta aktivnost postala dijelom obiteljske svakodnevice i kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita – kaže ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno Silvija Ćurić.

Osim važnosti čitanja naglas, naglasak ovog projekta i akcije je na senzibiliziranju najmlađe populacije na različitosti.

– Cilj nam je prvenstveno pokazati najmlađima da smo svi različiti i drugačiji svatko na svoj način i tako probuditi njihovo razumijevanje i empatiju na različitosti. Sinoć smo tako radeći plave svijećnjake razgovarali o različitostima, posebnostima u školi, vrtiću, okruženju, o ruganju i nerazumijevanju. Gotovim plavim svijećnjacima stvorili smo posebno ugodnu atmosferu za gledanje filma – dodaje Ćurić.

Foto: Neven Jović

Dodajmo, u ugodnoj atmosferi djeca su imala prilike pogledati edukativno animirani film koji je imao za cilj podići razinu svjesnosti o autizmu te ih tako potaknuti na razumijevanje i toleranciju. Pričalo se o tome kako djeca i osobe s autizmom nisu oštećene, bolesne, glupe, niti genijalci. Oni su obični ljudi sa, za nas neobičnim načinom doživljavanja svijeta. Njihova jedina posebna potreba je da budu sretni, voljeni, prihvaćeni i uključeni. Svi im u tome možemo pomoći, samo ako se potrudimo.

Foto: Neven Jović

Nakon filma knjižničarka je prisutnima pročitala slikovnicu „ Moj brat je autist“, a potom su zajedno pravili plave brodiće od papira. Na svakom brodiću djeca su napisala poruku nepoznatom prijatelju koji je drugačiji.

Foto: Neven Jović

Puštanjem brodića u more poslana je poruka djeci i odraslima da smo svi različiti i da svi imamo istu potrebu – biti sretni, voljeni, prihvaćeni i uključeni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here