Novi projekt tišnjanske knjižnice pod nazivom “3 u 1 u Knjižnici”

0
2478

Narodna knjižnica i čitaonica Tisno i ove će godine obilježiti Međunarodni dan dječje knjige, 4. rođendan nacionalne kampanje “Čitaj mi” i Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Projekt tišnjanske knjižnice pod nazivom “3 u 1 u Knjižnici” održat će se u nedjelju 02. travnja s početkom u 18.30 sati.

Želeći posebno istaknuti važnost čitanja naglas djeci od rođenja, knjižničarke tišnjanske knjižnice ponovno svojim akcijama i projektima potiču roditelje i druge osobe na čitanje djeci kako bi ta aktivnost postala dijelom obiteljske svakodnevice i kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita.

– Glasno čitanje je aktivnost je koja uključuje cijelu obitelj – roditelje, bake i djedove, braću i sestre, rođake, ali i prijatelje. Izuzetno je važno za razvoj kognitivnih sposobnosti djece, a osobama koje su uključene u glasno čitanje djeci, osigurava čvrstu vezu s djetetom. Djeci bi trebalo čitati naglas od rođenja kako bi ona mogla povezati čitanje i knjige s ugodnim osjećajima, čuti zvukove, rime i riječi, kako bi mogla koristiti svoja osjetila sluha, vida i opipa te stvarati zvukove i počela razumijevati da slike prikazuju određene predmete iz njihove okoline – kaže nam ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno Silvija Ćurić.

Osim obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige i rođendana nacionalne kampanje “Čitaj mi”, 02. travnja obilježava se i Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Narodna knjižnica i čitaonica Tisno od samog se otvaranja trudi senzibilizirati posebno djecu, ali i roditelje na toleranciju i razumijevanje svih mogućih različitosti obilježavajući upravo značajne datume vezane za osobe s posebnim potrebama poput, autizma, bijelog štapa, Downovog sindroma.

– Naglasak na senzibiliziranju najmlađe populacije već se u prvoj godini pokazao izuzetno dobro. Cilj nam je probuditi empatiju i razumijevanje. Dolaskom u Tisno, mogu reći malu sredinu, srela sam se s problemom odbijanja i odbacivanja svega što je drugačije, posebno među mlađom populacijom. Upravo zbog toga, obilježavanjem datuma vezanih za osobe s posebnim potrebama htjeli bismo poraditi na tom problemu “drugačijosti” – pojašnjava nam Ćurić.

Početak travnja, točnije 02. travnja, s početkom u 18.30 sati u prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, djeca kao i njihovi roditelji pravit će plave svijećnjake i brodiće od papira na koje će svako dijete imati priliku napisati svoju poruku nepoznatom prijatelju koji je drugačiji. Plavi svijećnjaci, zbog ugođaja će služiti prilikom čitanja priče “Noć čuvara priča”, a umjesto plavih balona, ove će se godine kako smo spomenuli plavi brodići od papira puštati u more.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here