Ne zaboravite obući šarene čarape: Svjetski je Dan osoba sa sindromom Down

0
2473
Foto: NKC Tisno

Već smo ranije pisali o novom, značajnom projektu Narodne knjižnice i čitaonice Tisno pod nazivom “Šarene čarapice”.

Kako bi podržali osobe sa sindromom Down, te kako bi im pokazali da su uz njih, organizatori spomenutog projekta, točnije Narodna knjižnica i čitaonica Tisno od 14. do 24. ožujka u obilasku je osnovnih škola kao i vrtića na području općine Tisno. Čitajući priču “Šarene čarape” autorice Mirele Klarin, tišnjanske knjižničarke potiču djecu na toleranciju prema različitostima.

Mirela Klarin u posjetu učenicima šestog razreda osnovne škole Vjekoslava Kaleba (Foto: NKC Tisno)

Priča podsjetimo, govori o djevojčici Snješki koja je rođena sa kromosomom više. “Šarene čarape” priča je koja je dobila i financijsku pomoć Ministarstva kulture, a uskoro će biti izdana u obliku slikovnice za djecu.

Danas, 21. ožujka upravo na Dan osoba sa sindromom Down, u Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno obilježit će ga knjižničarke, djeca i tete iz dječjeg vrtića “Spužvica” iz Tisnog.

Pričat će se danas o problemima vezanima uz djecu i odrasle sa sindromom Down koji su iznimno kompleksni i činjenica je da, unatoč relativnoj dobroj skrbi koju imaju u našoj zemlji, puno djece zapravo nema pravu mogućnost dobiti apsolutno najbolje što bi trebali dobiti.

Zato je za osobe sa sindromom Down iznimno potrebna ona rana intervencija s kojom je u prvih godinu dana života moguće postići velike napretke i tako zapravo svakome ponaosob omogućiti najbolji mogući pristup i naravno najbolji mogući razvoj.

Otvorenih je pitanja puno, a dok se oni ne riješe osobe sa sindromom Down i dalje će nailaziti na velike zamke u svom životu.

Stoga, obucimo svi danas šarene čarape, a ako vas pitaju zašto ih baš danas nosite, recite svima da bar na ovaj način želite stvoriti jedinstveni globalni glas za zalaganje prava, inkluziju i dobrobit osoba sa sindromom Down.

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here