Betina: Muzej brodogradnje čuva i izradu kanice

0
3019
Kanica (Foto: Rudinapress)

U Muzeju betinske drvene brodogradnje ovaj vikend su održane radionice spare i kanice. 

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva ‘Zora’ u subotu su članice Udruge žena ‘Luzor’ iz Preka sa zainteresiranima podijele umijeće izrade kanice. Sudjelovalo dvadesetak žena, od kojih su neke doputovale čak sa Prvića. U radionicama su sudjelovala i djeca. Ona su se okušala u tkanju sa šest do dvanaest niti gdje su naizmjeničnim podizanjem lijeve i desne ruke imitirali rad tkalačkog stana te su uspjeli izraditi  dvadesetak centimetara kanice. Za svoj uloženi rad i trud na radionici kao nagadu su kući ponijeli svaki svoju narukvicu.

Izrada kanice (Foto: Rudinapress)

Kanica je tradicionalni remen narodnje nošnje koji se u ono doba izrađivao od vune koja se bojala raznim bojama, poput  tamno crvene, modre i zelene. Zanimljivo je da danas nitko ne zna odakle su tada žene dobivale boju za bojanje vune.

– Mi smo danas radile sa koncem jer je lakše, te smo pokušale dobiti te izvorne dezene i boje koliko god smo mogle – kaže ravnateljica muzeja Kate Šikič Čubrić.

Žene su izrađivale kanice strojnim načinom na tkalačkom stanu i na daščicama koje su nekada bake nosile sa sobom i tkale u poljima.

Kanice se mogu tkati u različitim dužinama, a na prijenosnim dašćicama postoji mustra po kojoj tkalja sama bira koje boje želi za izradu kanice.

– Složeniji dio posla je sama priprema konca za tkalački stan. Zahtijeva puno više vremena nego sama izrada kanice. Zadovoljni smo naučenim, kao i odazivom sudionika – rekla je Kate Šikić Čubrić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here