Modravica – uređeno 50 metara suhozida

0
3048
Akcija na Modravici (Foto: Modrave Murter-Betina)

Uspješno je završena još jedna radionica obnove suhozida u sklopu projekta “U masliniku maslina, a ne bor” Udruge Modrave Murter-Betina.

Radionici se, unatoč buri, odazvalo 30-ak sudionika i obnovljeno 50 metara urušenog suhozida te je uređen je i poljski put Modravica koji vodi od Jadranske magistrale prema Vranskom jezeru. Put je proširen i prilagođen prolazu osobnih automobila. Uz članove udruge Modrave Murter-Betina i vlasnike maslinika, tu su bili i volonteri iz udruge Argonauta i učenici 6. razreda osnovne škole Murterski škoji.

Na edukativnoj radionici u prirodi učenici OŠ Murterski škoji su sudjelovali u obnovi suhozioda, ali su i slušali o ekstenzivnom maslinku kao velikom i složenom ekosustavu, lokalnim vrstama drveća, vrstama u sloju grmlja, onima koje dolaze u prizemnom dijelu, sisavacima i pticama te o štetnim i korisnim kukcima.

Govorilo se i o štetnosti invazivne vrste alepskog bora Pinus halepensis na ukupan ekosustav jadranskog priobalja i mediteranske makije, a time i na ekosustav maslinika Modrave.

Udruga Modrave Murter-Betina se zahvaljuje svim sudionicima akcije, a najviše našim učenicima koji su vrijedno sudjelovali na obnovi suhozida.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here