Toni Turčinov: ‘Odlazim zbog svojih vlastitih odluka i pogleda na svijet’

0
2803
Toni Turčinov (Foto: Rudinapress/Katarina Ježina)

Načelnik općine Murter-Kornati i predsjednik Općinske organizacije HSS-a Toni Turčinov iznenadio je i šokirao mnoge kad je obznanio odluku o napuštanju svoje dosadašnje stranke i prelasku u Hrvatsku demokršćansku stranku.

Detalje ovog političkog aranžmana Turčinov će zajedno s Goranom Dodigom, predsjednikom HDS-a i Brankom Hrgom, saborskim zastupnikom HDS-a i bivšim predsjednikom HSS-a pojasniti na konferenciji za novinare u 17 sati. Do tada, donosimo kratki razgovor s načelnikom koji tvrdi kako smatra da će uz pomoć dva saborska zastupnika HDS-a na vlasti za Murter moći puno više napraviti nego je mogao s pet zastupnika HSS-a u oporbi.

Moje skromno mišljenje je da je zadnjih sedam mjeseci naš posao u Murteru vidljiv, transparentan i da to jako dobro ide sa svim ljudima s kojima surađujemo. Tu ne mogu ne spomenuti ni naše dosadašnje partnere u SDP-u, pa čak ni ljude koji se ne slažu s našim odlaskom. Ipak, smatramo kako trebamo ostaviti po strani političke razmirice koje u Murteru vladaju godinama i okupiti sve ljude na jedno mjesto. Najbolji način za to je bio ući u novu stranku i napraviti jednu veliku koaliciju gdje se neće gledati vlastiti interesi nego isključivo interesi našeg mjesta.

Jesu li se u tom slučaju, u HSS-u gledali vlastiti interesi?

Nisu. Ali je stalno vladao jedan negativan naboj između HSS-a, HDZ-a i Nezavisnih te se stalno osjećala neka netrpeljivost, a ovim činom najviše to pokušavamo promijeniti i pokušati svih odvojiti od njihovih osobnih stajališta, jer to mora i hoće biti komunalna politika, politika napretka našeg mjesta i kontinuirano ulaganje u čovjeka i budućnost naše djece. I mislimo kako je ovo najbolji način za to.

Jeli HSS ikada usporavao taj napredak?

Ne mogu i nikada ne bi rekao da je to tako bilo. Ipak je HSS bio prisutan petnaest godina na vlasti u Murteru. Jednostavno se tu više ne vidim zbog toga što smo prestali imati iste svjetonazore i odlazim zbog svojih vlastitih odluka i pogleda na svijet. Vidim se više u toj demokršćanskoj opciji, obiteljskoj opciji i mislim da to mogu naći na ovoj platformi u HDS-u, koji mi je ponudio suradnju.

Kako je došlo do spomenute suradnje?

Dakle, svi znamo da je tu bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg i ja sam ušao u stranku dok je gosp. Branko bio predsjednik. To prijašnje zajedničko poznanstvo je rezultiralo idejom o tome da pomognemo jedan drugome uzajamno. Također smatram da će on i predsjednik Dodig pomoći na nekim višim razinama, a ja ću raditi na članstvu i pokušati dostići razinu kakvu je u županiji imao HSS.

Taj potez bi dakle trebao pomoći Murteru da se digne na jednu višu razinu što se tiče razvoja i napretka, kao i pomoći pri dobivanju sredstava za razvoj…

Murter je zadnjih sedam mjeseci krenuo jako dobro. I jedino čemu se ja još nadam da će uz četverogodišnju podršku u Saboru i Županiji moći još više toga napraviti i puno lakše doći do ostvarenja ciljeva koje smo zacrtali. U ovoj čitavoj priči je zapravo najvažnije da ja osobno, kao načelnik Murtera apsolutno odbijam sjediti tu četiri godine i samo vrtjeti proračunska sredstva. Ako želimo da uspije sve ovo što radimo, uz pomoć Ministarstava i EU sredstava, trebamo povlačiti što više sredstava za naše projekte i to je najosnovniji razlog za sve ovo jer je prosperitet Murtera zaista na prvom mjestu.

Smatrate li da ste s ovim potezom naljutili neke određene ljude?

Nezadovoljstva će sigurno biti, uvijek je bilo. Ipak smatram da će ljudi koji su pratili moj rad zadnjih sedam mjeseci vidjeti, i da su vidjeli do sad, da tu ne postoji nikakva naklonjenost kao ni odmazda prema nekoj političkoj stranci. Mene politika ne zanima. Ponavljam, mene isključivo i jedino zanima prosperitet Murtera i sve počelo i završava s tim. Kad sam već počeo s ovime, mogu kazati da se rada ne bojim i želim da se taj rad okruni vidljivim boljitkom za Murter i njegove mještane.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here