Pirovac: Izrada projektne dokumentacije za Trg Rudinu u tijeku, ista će uskoro biti prezentirana javnosti

0
4618
Pirovac iz zraka (Foto: Općina Pirovac)

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za najstariji centar u Pirovcu, Trg Rudina koji je godinama prepušten zubu vremena i prekriven ispucanim betonom.

Prošle jeseni od strane tvrtke FIN d.o.o. izrađen je idejni projekt rekonstrukcije trga, a proteklog tjedna nakon razmatranja predloženog rješenja od strane Konzervatorskog odjela u Šibeniku, Općini Pirovac izdani su posebni uvjeti za rekonstrukciju istog.

– Novim rješenjem i izdanim konzervatorskim uvjetima planira se opločenje trga kamenim pločama tipa Dolit, te izgradnja kanalizacijskog i vodovodnog sustava, zatim sustava oborinske odvodnje, te podzemno kabliranje sustava elektroopskrbe, ali i javne rasvjete i telefonskih instalacija. Rješenjem je predviđena i ljetna pozornica za kulturna i druga događanja, ali i prostor gledališta kao i slične atrakcije – pojašnjava nam načelnik općine Pirovac Ivan Gulam.

Foto: Ivan Gulam
Foto: Ivan Gulam
Foto: Ivan Gulam

S obzirom na povijesno značajan prostor, prije početka spomenutih radova bit će izvedeni i sondažni istražni radovi na dijelovima gdje susjedne ulice opločane kaldrmom izlaze na trg, doznajemo.

U tekućoj godini projekt će na javnoj tribini biti i prezentiran javnosti što je bila praksa koja je prethodila i realizaciji Trga Bezdan, dok su sami radovi na uređenju planirani u idućoj, dakle 2018. godini.

– Projekt uređenja Trga Rudina novi je projekt kojim nastojimo uz sve druge projekte revitalizirati povijesnu jezgru Pirovca, a u koju smo posljednje tri godine kroz izradu dokumentacije za Staru rivu, Crkvu Gospe Karmelske, Staru školu i same radove na Staroj školi te na Staroj rivi uložili preko 5 milijuna kuna. Ovog mjeseca raspisat ćemo natječaj za nove građevinske radove i to za uređenje Crkve Gospe Karmelske vrijedne milijun kuna – kaže Gulam.

Nakon uređenja Stare rive, Trga Rudine, Crkve Gospe Karmelske, Stare škole i samih ulica kroz realizaciju sustava odvodnje Gulam vjeruje da će i drugi mještani početi s rješavanjem imovinsko – pravnih odnosa na niz objekata kojima je potrebno uređenje te ih privesti stambenoj i gospodarskoj namjeni.

– Kad govorimo o povijesnoj jezgri iako je odavno zaštićena kao kulturno – povijesna cjelina nagrđena je brojnim objektima i stilovima gradnje kojima tamo nije mjesto. To stvara brojne komunalne probleme i lošu sliku za turiste iako u zadnje vrijeme ipak vidimo nekoliko tradicijski obnovljenih kuća uz pažnju konzervatora što je ohrabrujući trend – zaključuje Gulam.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here