Dragišići – obilježena obljetnica zločina bez kazne

0
3906
Komemoracija u Dragišićima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u u Dragišićima u zaleđu Vodica danas je obilježena 24. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putičanja, te nestanka Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Tisnog Slavko Marov upozorio je na sporost institucija u procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih.

– Tu smo se još jednom okupili da bi se prisjetili događaja od prije 24 godine, da bi se sjetili dana kada su naši dečki u ovoj kući ovdje skoro šest sati odolijevali brojnijem i bolje naoružanom neprijatelju. Nanijeli su mu znatne gubitke, odradili su svoj posao kako treba, ali su nakon što su potrošili streljivo bili prisiljeni predati se. U Čistoj Maloj rafalima su pokosili Borisa Kartela, Jakova Crvelina su tukli su do smrti u Đevrskama, a Borisa Perišu i Borisa Troskota odveli su prema Benkovcu i od tada se ništa ne zna o njihovoj sudbini. Ne zna se gdje su zakopana njihova tijela. Ako je ubijanje ratnih zarobljenika ratni zločin, zašto do današnjeg dana zbog njega nitko nije odgovarao?  Zašto rodbina Borisa Periše i Borisa Troskota, ni i stotina drugih nestalih, još uvijek ne mogu svoju djecu dostojno pokopati? – pitao je Marov, zamjerivši državi što dopušta da zločin prolazi bez kazne.

Uz obitelji i prijatelje poginulih i nestalih te predstavnike braniteljskih udruga, u Dragišićima su vijence polagali i svijeće palili i predstavnici Šibensko-kninske županije, gradova  Šibenika, Vodica i Skradina, općina Tisno, Murter, Pirovac i Stankovci te niza ostalih institucija. Odaziv na ovu komemoraciju svake je godine sve veći, što pokazuje da žrtve nisu zaboravljene i budi nadu da će jednog dana zločin biti procesuiran i da će tijela nestalih biti pronađena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here