Osnovnoškolci u Tisnom kuhali njoke na satu talijanskog jezika

0
4962
Učenici sedmog razreda OŠ Vjekoslava Kaleba Tisno i učitelj Karlo Klarin (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Sat talijanskog jezika u Osnovnoj školi Vjekoslava Kaleba u Tisnom pod vodstvom učitelja Karla Klarina prošao je danas u opuštajućoj atmosferi.

Sedmaši u pripremi talijanskog jela (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Učenici sedmog razreda na današnjem su satu imali prilike kroz praktični dio učiti talijanski jezik. Potvrdili su svoje znanje o hrani kuhajući talijansko jelo – njoke u umaku od sira.

Sedmašima je zadatak bio izrezati sir na kockice, zatim staviti vodu u veliki lonac, pripremiti njoke, miješati pripremljeno na laganoj vatri… Kad je jelo bilo gotovo, poslužili su ga jedni drugima u školskom holu. Dječaci i djevojčice su s oduševljenjem prihvatili današnji sat, a kažu kako bi voljeli da im je ovakav svaki.

– A što da kažem, snalazim se u kuhinji što možete i vidjeti. Baba Nina me sve naučila, i njoke je zamisila, poslat ću vam recept (haha). Obožavamo ovakve satove talijanskog, naučimo više nego da samo čitamo u knjigama, a usput se i najedemo – kaže nam Jakov Pirija, učenik sedmog razreda Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Tisno.

Jakov Pirija, šef kuhinje (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Njoke je "zamisila" baba Nina (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Njoke je “zamisila” baba Nina (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Već četiri godine učitelj Klarin provodi ovakav tip projektne nastave. Zadovoljan odrađenim satom Karlo Klarin vjeruje kako je za djecu korisnije da ponekad skoče van okvira i uče kroz praktičan rad, a ne samo teorijski.

– U sedmom razredu u udžbenicima u lekciji broj pet idemo u restoran, učimo o hrani i o tome kako se priprema. Upravo zbog toga, ali i u sklopu građanskog odgoja koji se isto tako mora provesti spojili smo dvije stvari, nešto kao naše „domaćinstvo“, ali na talijanski način. Uz to što kuhamo i kasnije to pojedemo, naučimo glagole i namirnice koje su nam u receptu na talijanskom jeziku – pojašnjava nam Karlo Klarin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here