Murterini predvode još jednu humanitarnu akciju

0
2088
Humanitarni koncert

U organizaciji Osnovne škole Murterski škoji Murter i Grada Šibenika u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u četvrtak, 23. veljače 2017., s početkom u 20 sati održava se četvrti po redu humanitarni koncert za Marijine obroke.

Nastupaju Mandolinski orkestar OŠ Murterski škoji, Ženska klapa Karmel Turanj, Ženska klapa Oršulice Vodice, Klapa Solaris,  M.S.A.Q. (Mate Skračić Adaptive Quartet), Mandolinski orkestar HKUD-a Tribunj, VIS Duet Šibenik i Tea Slavica. Sponzor koncerta je HDS ZAMP, a medijski pokrovitelji Radio Ritam i Radio Šibenik. Voditelj programa je Nikola Urukalo. Cijena ulaznice je 20 kn.

Ravnatelja Osnovne Škole Murterski škoji Eda Juragu pitali smo kako se dogodilo da baš Murterini pedvode veliku humanitarnu akciju koja se odvija u Šibeniku.

– Čovjek se rado uključi u ovakve akcije, kad vidi koliko mnogo može učiniti, čak i s malo truda. Treba skupiti samo 120 kuna da jedno afričko dijete bude sito čitavu godinu. Spoznaja da ste pomogli tolikom broju školske djece da ne budu gladni, najveća je nagrada svima koji su uključeni – kaže Juraga.

– Mi smo i prije u Murteru uspješno provodili razne humanitarne akcije i organizirali koncerte ovakvog tipa. Te 2014. godine nam je palo nam je na pamet da tako nešto učinimo i na županijskoj razini. Svi ostali su se rado uključili i uspješne akcije su se zaredale. I evo nas na četvrtom koncertu za Marijine obroke – ispričao nam je Juraga.

Edo Juraga (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Međunarodni humanitarni projekt Mary’s Meals pokrenuo škotski humanitarac Magnus MacFarlane-Barrow  s ciljem da djeci u najsiromašnijim dijelovima svijeta osigura jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja – u školi, omogućujući im tako školovanje i izlaz iz siromaštva. Sve je krenulo 2002. u Malaviju gdje je Magnus sa svojim prijateljima osigurao dnevni obrok za 200 siročadi u jednoj školi. Vremenom se u projekt uključilo tisuće volontera u Australiji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Kanadi, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji i SAD-u. Zahvaljujući tome 2010. godine u program Marijinih obroka već je bilo uključeno 400 tisuća djece, 2012. godine 700 tisuća, a 2014. godine 900 tisuća djece. Danas Marijini obroci svakodnevno hrane preko 1.187.000 školske i predškolske djece u 13 najsiromašnijim zemalja Afrike, Azije Južne Amerike i Istočne Europe.  Zahvaljujući hrvatskim donatorima, Marijini obroci Hrvatske danas osiguravaju topli obrok za 11 tisuća djece u Malaviju, Beninu, Liberiji i Ekvadoru. Tako je nedavno je zahvaljujući dobrotvorima iz Hrvatske u osnovnoj školi Hozin u Beninu otvorena 10.  školska kuhinja “Dalmacija, Hrvatska” u kojoj se svakodnevno priprema obrok za 750 djece.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here