Krađa u Nacionalnom parku Kornati – duplikate ulaznica prodavali kao prave

0
3652
Gominjak i Lunga (Foto: NP Kornati)

U Javnoj ustanovi Nacionalni park Kornati provodi se istraga zbog izdavanja 1000 do 1200 duplikata ulaznica. Sumnja se da su recepcioneri na taj način u džep strpali nekoliko stotina tisuća kuna.

Prijavu  Državnom odvjetništvu, policiji i Uskoku podnio je ravnatelj Javne ustanove Josip Zanze.

– Riječ je o kaznenom djelu prodaje lažnih ulaznica, kojim je naša javna ustanova oštećena za više stotina tisuća kuna – kratko je kazao Zanze, pravdajući se da više ne može reći jer je u tijeku istraga.

Zanze je danas s ravnateljima ostalih nacinalnih parkova i parkova prirode u hotelu Olympia u Vodicama sudjelovao na radionici Parks Ministarstva zaštite okoliša i energetike, pa smo prigodu iskoristili da za dodatne informacije i komentar upitamo pomoćnika ministra Igora Kreitmeyer.

– Nacionalni park Kornati ima digitalnu evidenciju posjetitelja i po ovim informacijama je  nakon provjere u softwareu utvrđeno da su izdali oko tisuću duplih karata. Radi se o izdavanju duplih računa. Isto kao i kod fiskalnih blagajni i recepcioneri u Nacionalnom parku mogu izdati duplikat računa. Oni su očigledno izdavali duplikate tih računa i sad je to pod istragom, da vidimo je li tu bilo neke pronevjere ili su samo zakazali neki aparati. Neka policija istraži – rekao nam je Kreitmeyer.

Igor Kreitmeyer – arhivsna fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Isti sustav digitalne naplate ulaznica ima i Nacionalni park Krka, ali tamo sumnjive radnje nisu primijećene.

– Ovo je bila prva sezona u Kornatima da je to uvedeno i nakon analize podataka utvrđeno je previše duplikata, tisuću ili tisuću i dvije stotine. Sumnja je da je tu netko nešto zlorabio, ali to tek treba istražiti – rekao je Kreitmeyer.

Govori se da je duplikate izdavalo nekoliko sezonskih zaposlenika, s otoka Murtera i okolice, a koji su na radnom mjestu recepcionara bili zaposeni od pet do 17 godina. Radi se o recepcionarima koji motornim gumenjacima obilaze uvale po Kornatima te gostima, odnosno vlasnicima jahti, glisera i drugih plovila naplaćuju dnevne ili višednevne ulaznice koje se obračunavaju po dužini broda. Sumnja se da su više godina umjesto originalnih ulaznica NP Kornati, gostima masovno davali lažne ulaznice, a novac stavljali u svoje džepove.

Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske izjavila je da se policija ovim slučajem ne bavi, što znači da je istragu preuzeo USKOK.

Igor

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here