Čitateljski klub otoka Murtera – jedini klub koji uvijek pobjeđuje

0
2265
Čitateljski klub otoka Murtera (Foto: NKC Tisno)

Bliži se prvi rođendan otočnog Čitateljskog kluba „Slovo u kamenu“ (SUK) koji za sad broji dvadesetak članica. Kažemo članica jer SUK nema upisanog ni jednog muškarca. No, tko zna, možda se do slavlja situacija promjeni.

Za one koji još nisu upoznati, SUK je okupio ljubiteljice knjige iz sva četiri mjesta otoka Murtera. Na ideju o osnivanju kluba čitatelja došla je knjižničarka tišnjanske knjižnice Mirela Klarin prije nepunih godinu dana. Proslava njihovog prvog rođendana održat će se u travnju, kada će se već tradicionalno u Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno obilježiti i manifestacija Noć knjige.

Klub čitatelja knjige zamišljen je kao konstruktivan klub koncentriran na knjige i na njihov sadržaj.

– Treba stalno držati taj fokus, a rasprave o nečem izvan toga treba izbjegavati. Poanta našeg kluba je i preporuka naslova za čitanje kao i rasprava o pročitanome. Mogu slobodno reći da ne postoji loša knjiga, svaka ima svoju priču, ima svoju poruku i pouku. Iz svake knjige se može nešto naučiti. Lijepo je kad svoja razmišljanja, zapažanja, dojmove, sreću i tugu možemo podijeliti s onima koji slično razmišljaju – kaže nam Mirela Klarin.

Članice SUK-a kažu kako naša sredina na prvi pogled izgleda siromašna u pogledu čitateljske kulture, a njima je upravo cilj to poboljšati.

Članice SUK-a na sastanku u Baganelovici (Foto: NKC Tisno)

– Sastajemo se jednom u dva mjeseca, a do sad smo imali sastanke u prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, zatim u Muzeju betinske drvene brodogradnje, te u Kulturno-pastoralnom centru Baganelovica u Jezerima. Sljedeći sastanak planiramo sredinom ožujka, a sastat ćemo se u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Murteru. Knjige uvijek biramo po dogovoru, po preporukama članica kluba, nema nekog pravila tko bira. Biramo svi – pojašnjava knjižničarka Klarin.

U SUK-u također nema pravila kad je rasprava u pitanju osim da se uvažavaju različita mišljenja. Dobrodošlo je argumentirano raspravljanje, dok se vrijeđanje ne tolerira.

Kako pojašnjava organizatorica SUK-a, više je razloga da postanete član čitateljskog kluba. Svoje slobodno vrijeme svakako ćete provodit korisno i kvalitetno, jačat ćete samopouzdanje, dobiti priliku pokazati kreativnost, upoznati nove ljude sličnih interesa, vježbati argumentiranu raspravu i zabavljati se čitajući.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here