Modernizacija javne rasvjete u Tisnom – zamjenom žarulja do manjih računa

0
2636
Rasvjeta - ilustracija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Općina Tisno kreće u 3,5 milijuna kuna vrijednu rekonstrukciju postojećeg sustava javne rasvjete.

Živina rasvjetna tijela i ona s visokotlačnim natrijem zamijenit će se LED rasvjetom. Ukupno će se zamijeniti 923 rasvjetna tijela u svim mjestima Općine Tisno. Do sada se na javnu rasvjetu trošilo 753,662 kWh struje godišnje, za što su se plaćali računi od 523.904 kuna. Nakon zamjene žarulja trošit će se 101.089 kWh struje i za to će se plaćati 81.882 kune godišnje, odnosno čak 442.021 kunu manje! No, za ostvarenje takve uštede trebat će investirati 3,5 milijuna kuna u zamjenu ravjetnih tijela.

– Ne, iz proračuna Općine Tisno za ovu namjenu neće biti potrošena niti jedna kuna. Radi se o rekonstrukciji javne rasvjete po tzv. ESCO modelu, po kojem se investicija plaća iz uštede. Trošak će biti pokriven uštedom koja će se ostvariti za 65 mjeseci, dok dobavljač i izvođač daju jamstvo na rasvjetna tijela u trajanju od 120 mjeseci. Ne samo da nećemo ništa potrošiti, već ćemo u preostalih 55 mjeseci ostvariti uštedu od 2.025.925 kuna – kaže Miljenko Meštrov, zamjenik načelnika Općine Tisno.

Osim uštede na računima za struju, zamjenom žarulja će se bitno će se smanjiti emisija CO2 u atmosferu te će se znatno rasteretiti elektroenergetska mreža. Naime, angažirana snaga do sada je iznosila 183,82 kW, a s novim žaruljama ona će biti 23,7 kW. Postupak javne nabave je pred okončanjem, tako da će modernizacija rasvjete biti obavljena kroz najviše dva mjeseca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here