Etnološka zbirka iz ostavštine Marka Mudronje Repca u staroj Sokolani

0
2971
Tim stručnjaka vođenih ravnateljem Muzeja grada Šibenika Željkom Krnčevićem obišao je danas lokaciju (Foto: Mande Turčinov-Ježina)

Dio etnološke zbirke od 20 tisuća eksponata, koje je Murteru ostavio Marko Mudronja Rebac, do idućeg bi se ljeta trebao izložiti u prizemlju stare zgrade Sokolane na najstarijem murterskom trgu Pijaci.

U prizemlju zgrade uredit će se izložba slika i fotografija, a na katu depo za ostale, uglavnom uporabne predmete iz bogate Markove zbirke. Takav je dogovor s domaćinima postigao tim stručnjaka vođenih ravnateljem Muzeja grada Šibenika Željkom Krnčevićem, koji su u utorak obišli i zbirku i prostor u koji bi se trebala smjestiti.
Kako saznajemo od Luke Ježine, voditelja Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo Općine Murter-Kornati, općinski je plan da se obavi temeljna sanacija zgrade i uredi vrt ispred nje te da se ponovno pokrene manifestacija Vedri murterski ponedijak koja bi jamčila velik broj posjetitelja starog Sela a time i same zbirke. I dok se izložba slika i fotografija može postaviti već ovog ljeta, također i osmisliti program za Vedri murterski ponedijak, temeljna sanacija cjelokupne zgrade morat će pričekati da se riješi imovinsko-pravno pitanje. Naime, kaže nam Ježina, na zgradu se u jednom trenutku njezine povijesti uknjižila država. Dok Općina ne riješi te formalno-pravne probleme ne može se aplicirati na EU fondove bez čijih sredstava bi se teško realizirao projekt rekonstrukcije Sela koji podrazumijeva obnovu zgrade Sokolane te ulica Get i Srimačka. Općina može, a Ježina kaže i da hoće, u međuvremenu rješavati projektno-tehničku dokumentaciju potrebnu za ostvarenje svojih planova. A planovi su veliki te je i postavljanje same etnološke zbirke tek dio jednog sveobuhvatnijeg projekta nazvanog Sedam murterskih brežuljaka. Svaki od njih bi prezentirao dio baštine. Brežuljak Vršina, koji se diči crkvicom sv. Roka, ispod kojeg se i smjestilo staro Selo, bi prezentirao etnologiju i povijesnu jezgru, Gradina arheologiju, Raduč bi bio centralni prezentacijski centar, a Veliki i Mali Vršak, Veli Vrh i Crnikovac poljodjelsku i maslinarsku baštinu. Svi će se ti brežuljci, a uglavnom već i jesu, povezati pješačko-biciklističkim stazama kako bi svaki kutak bogate murterske baštine bio dostupan posjetiteljima.

Dogovor u Općini (Foto: Rudinapress/Mande Turčinov Ježina)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here