INTERVJU David Antonio Perina: Čim sam naučio prva dva akorda, već sam napisao svoju prvu pjesmu

0
5068
David Antonio Perina (YouTube - snimka zaslona)

Murter je otok glazbe, a Tisno je njegov glazbeni centar. U prilog ovoj tvrdnji ide i vijest koja stiže s Croatian Music Channela (CMC) – devetnaestogodišnji Antonio David Perina predstavio je svoj novi singl “Divan svijet”.

Mladi Tišnjanin je tekst i glazbu pjesme napisao sam, glazbenu produkciju i aranžman potpisuje Eduard Botrić, dok je zanimljiv video spot režirao šibenski redatelj Željko Petreš. Antonio David je jedan od najmlađih kantautora u Hrvatskoj. Završio je gimnaziju i srednju glazbenu školu sa saksofonom kao glavnim instrumentom, a svira još i trubu, gitaru i klavir.

Studira filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje na VERN-u u Zagrebu, tako da smo povodom izdavanja novog singla razgovor s kantautorom obavili virtualno.

Koliko imam prilike čuti publika je odlično reagirala na „Divan svijet“. Pjesma je vedra i „laka“ za slušati. Po pitanju teksta i glazbe je ustvari jednostavna, čemu sam i težio dok sam je pisao.

Kako je bilo na snimanju spota?

Snimanje je proteklo u odličnoj atmosferi. Drugačije i nije moglo biti s obzirom da je redatelj spota Željko Petreš koji je, kao i na spotu za prvi singl, napravio vrhunski posao. Naposljetku, svakako treba istaknuti prekrasnu Paulu Buljan koja je dala posebnu čar pokretnoj slici „Divnog svijeta“.

Nužno pitanje za svakog mladog glazbenika… Tko ti je glazbeni uzor? Što slušaš privatno?

Slušam sve i svašta. Doslovno. Ne ograničavam se po pitanju žanra ili bilo čega drugoga. Da pregledate listu posljednjih 20 pjesama koje sam poslušao mogli bi naći od hip hop-a, r&b-a, klasične glazbe, jazz-a do heavy metala. Nemam neku listu kriterija po kojima određujem što je za mene dobra, a što loša pjesma kad ju preslušavam. Dobru pjesmu jednostavno prepoznaš. Neke pjesme mi se sviđaju možda samo zbog dobrog vokala, teksta, zanimljivih dionica gitare, dobre atmosfere ili nešto treće, nema pravila. Unatoč raznolikosti, uz dužno poštovanje, ipak preskočim neke žanrove jer smatram da se ne bi po tom pitanju trebalo siliti slušati određenu glazbu samo zato što je to u društvu „in“. O uzorima mi je teško govoriti. Postoji nekolicina glazbenika koji meni osobno puno znače, svaki na svoj način. U tom smislu, nije mi drago kad moram izdvajati samo neke od njih, ali kako ne bi ostali bez odgovara ipak ću spomenuti neke od meni dragih glazbenika/bendova: John Mayer, Jeff Buckley, Chris Botti, R.E.M., Jack White, Bill Whiters, Chet Baker, Frank Sinatra, RHCP, Sting, Bob Dylan, Bruce Springsteen i tako dalje.

Gdje se vidiš na domaćoj sceni? Imaš li viziju sebe u nekoj bliskoj ili daljnjoj budućnosti?

Želja mi je da i u daljoj budućnosti uživam u glazbi jednako kao i sad i da, naravno, kroz vrijeme steknem publiku s kojom ću to dijeliti.

Kako i kada je krenula tvoja zainteresiranost prema glazbi?

Počeci moje glazbene priče sežu u 4. razred osnovne škole. Zapravo je to pomalo smiješna anegdota. Jednog popodneva smo se Luka Berak, trenutno basist Teških osjećaja, i ja šetali iz škole. Pričajući o svemu i svačemu dosjetili smo se kako bi bilo baš fora imati bend , iako nismo znali svirati niti jedan instrument. Nedugo nakon mi je tata nabavio klasičnu gitaru i pokazao osnovne akorde jer je i on sam u mladosti svirao gitaru. Čim sam naučio prva dva akorda, A-mol i E-mol, već sam napisao svoju prvu pjesmu. Tu pjesmu je kolega Luka popratio svirajući „bubnjeve“, a u tom trenutku su to bila njegova koljena i kuhinjski stol. To su otprilike bili prvi koraci (haha).

Možeš li reći da je glazba tvoj životni odabir?

Glazba je definitivno nešto što me najjednostavnije rečeno čini sretnim, pogotovo kad je u pitanju sviranje i stvaranje. Predivan je osjećaj stvoriti nešto što je jedinstveno i vaše. Glazba će mi uvijek biti na prvom mjestu. Trenutno studiram „Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje“ na VERN-u pa sam se upoznao pobliže s fotografijom, filmovima, dramaturgijom i s još mnoštvo zanimljivih područja. To je za mene novi svijet koji mi je do sada donio samo dobre stvari.

 Smatraš li da mladi u Hrvatskoj imaju dobar glazbeni ukus?

Nemaju. Ne želim generalizirati, naravno, ali mislim da je jasno što se pod ovim pitanjem misli. Čini se kao da se više ne poštuju ni neki osnovni kriteriji kada je u pitanju glazba i mladima se serviraju šablone koje oni prihvaćaju jer je to sad u trendu. To čak ne bih nazvao ni komercijalnom glazbom, ovo je nešto drugo. Vjerujem da je razlog tome što se najlakše pronaći u pjesmi koja ide nešto poput „Popio sam bocu vodke, a tebe nema“. S druge strane, svaka čast svakome, ali ja osobno to jednostavno ne razumijem.

Kako je krenulo, singl za singlom, možemo li uskoro očekivati i neki album?

Ono što u bližoj budućnosti možete očekivati je zasigurno singl. S albumom se ne žurim, pričekat će još neko vrijeme. Ne želim biti jedan od onih koji imaju tri, četiri i više objavljenih albuma, a nitko ne zna niti jednu njihovu pjesmu. Siguran sam u ono što i koliko mogu. Do završetka fakulteta objavit ću jedan album na hrvatskom jeziku i jedan na engleskom. Bar se tome nadam.

Evo i video spota s pjesmom ‘Divan svijet’:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here