Makirina: Izvođač radova Hrvatskih cesta konačno je pokupio hrpe šute i asfalta kojima je lani zatrpao polja

0
2381
Današnje uklanjanje hrpe smeća na Makirini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Prijava Komunalnom redarstvu Općine Tisno je, izgleda, urodila plodom. Ili je bageristima proradila savjest?

Još 8. siječnja izvijestili smo kako je izvođač radova na rekonstrukciji državne ceste D 121 Kapela – Tisno građevinski otpad ‘odložio’ uz cestu – na dvije velike i nekoliko manjih gomila uz makadamsku cestu koja vodi do crkve sv. Martina na Makirini (POVEZNICA). Istodobno smo o zatrpavanju oranica i pašnjaka smećem obavijestili i Komunalno i prometno redarstvo Općine Tisno.

Mjesec dana je trebalo da se smeće konačno krene čistiti.

– Ovo smo prošle godine samo privremeno odložili ovdje, jer je odlagalište bilo zatvoreno – pravdao se poslovođa današnje akcije čišćenja.

Nažalost, zatrpavanje javnih zelenih površina i privatnih pašnjaka, oranica i voćnjaka građevinskim i komunalnim otpadom (smećem) nije nikakva novost. Neodgovornim pojedincima i tvrtkama jeftinije je smeće baciti na zemlju Hrvatskih šuma ili na zapuštena poljoprivredna zemljišta privatnih vlasnika nego ga voziti na Regionalni centar za gospodarenje otpadom ‘Bikarac’ kod Šibenika i platiti za njegovo zbrinjavanje.

Iako je moguće da je izvođač radova na rekonstrukciji D-121 hrpe smeća na Makirini iskrcao uistinu s namjerom da ih naknadno premjesti na odlagalište, prijava Komunalnom redarstvu sigurno ga u ostvarenju te namjere nije osujetila ni usporila. Naprotiv. Polja, šumarci i livade puni su nam ovakvih ‘privremenih’ hrpa smeća, pa neka nam ne bude teško prijaviti ‘nepoznate počinitelje’ i podsjetiti ih na namjeru njihova premještanja na odlagalište. Redarstvo će naći već načina da ih prepozna. Ako ne, ostaje za nadati da će se neki prepoznati sami i da će im proraditi savjest.

Današnja akcija uklanjanja hrpa smeća na Makirini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nebrojena su ‘privremena odlagališta’ po poljima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here