Kamen po kamen – Pudarica

0
3425
Kraj Pudarice je prolazio današnju Murter Trail (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Jedinstveni kulturno-povijesti spomenik, za koji mnogi kažu da je simbol Jezera, polako poprima svoj izvorni oblik. Jezerani, njih 20-ak, u subotu su ponovno zasukali rukave i slagali urušeno kamenje na mjesto koje su mu namijenili graditelji iz davnina.

Akcija je započeta prošle subote, uz nesebičnu pomoć predstavnika Muzeja grada Šibenika i Muzeja betinske drvene brodogradnje te udruga Dragodid i Argonauta. Uspješna prošlotjedna akcija, stručna analiza stanja građevine i planiranje omogućili su Udruzi ‘Južnje strane’, Mjesnom odboru Jezera i Općini Tisno da danas nastave spašavanje Pudarice domaćim snagama. Iako se na prvi pogled čini da je svaki kamen na svome mjestu, majstori kažu da će ovdje biti posla za barem još dvije ili tri akcije.

Nikša Pirjak (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– U ove dvije smo napravili otprilike polovicu posla. No, kad jednom od sljedećih nekoliko subota Pudarici konačno vratimo njen izvorni oblik,  posao nije ni blizu gotov – rekao nam je Nikša Pirjak, predsjednik Mjesnog odbora Jezera.

Potrebno je, kaže Pirjak, u dogovoru s Ivicom Pirjakom, vlasnikom čestice na kojoj se nalazi, donijeti niz odluka kojima će biti omogućena zaštita i prezentacija Pudarice. Jedan od sljedećih koraka, oko kojeg nema dvojbi, svakako će biti postavljanje info table, na kojima će osim informacija o građevini stajati u upozorenje na koji način se posjetitelji smiju ili ne smiju penjati na nju. Ako se odluči da je penjanje na njen vrh dopušteno, trebat će osigurati da se pritom kamenje više ne urušava. Još se razgovara bi li to trebalo učiniti ugradnjom kamenih stuba među kaskadama Pudarice ili postavljanjem čelične konstrukcije. Nadalje, trebat će poduzeti i daljnja znanstvena istraživanja, jer za sada nije pouzdano utvrđeno ni kada je nastala ni koja joj je bila izvorna namjena. Za početak će napraviti sondiranje njene unutrašnjosti …

– Kad vratimo svaki kamen na njegovo mjesto u suradnji sa stručnjacima trebat će uspostaviti sustav trajne brige o građevini – rekao je Pirjak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here