‘CiklOtok’ – oko Murtera na pedale

0
7235
Jedna od novouređenih dionica biciklističke staze (Foto: Općina Murter-Kornati)

Općina Murter-Kornati kroz projekt ‘CiklOtok’ upravo uređenje biciklističku infrastrukturu otoka. Projekt se provodi u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Murter-Kornati i Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije te će murterske staze biti uskladene i povezane sa stazama čitave županije.

– Smatramo da je cikloturizam jedna od najperspektivnijih grana turizma koja se razvija velikom brzinom, posebice u Dalmaciji. Cikloturizam je posebno važan za ravoj turizma jer omogućuje dolzak gostiju kroz čitavu godinu, ne samo u sezoni – objasnio je voditelj Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo općine Murter-Kornati Luka Ježina.

Projektni plan CikloOtoka razvija biciklističku infrastrukturu otoka Murtera i uključuje obnovu i uređenje postojećih biciklističkih staza, njihovo trasiranje i postavljanje biciklističke i pješačke signalizacije. Na određenim punktovima biti će postavljene unikatne  murterske klupe, a sve biciklističke staze će biti povezane sa stazama susjednih općina i čitave županije. U suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Murter-Kornati i Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije izrađuje se digitalna mapa i aplikacija za mobilne telefone koja uključuje pregled svih staza, koja će biti gotova u svibnju ove godine.

Mreža funkcionalnih biciklističkih staza bi se protezala od Gradine gdje se nalazi obalna staza koja povezuje Murter i Betinu, staza koja spaja Jersane sa uvalom Vršak koja gleda na otočić Prišnjak, staza Glavičine – Kosirina, brdo Vršina od Sv. Roka sa Kulušičevom ulicom te obalna staza od uvale Čigrađa do uvale Mala doca.

– Smatramo da naša općina ima ogromni potencijal zbog ljepote svog krajobraza jer se rijetko koja općina može pohvaliti ovakvim otočnim arhipelagom koji je zapravo kulisa koju ljudi gledaju dok se voze – istaknuo je Luka Ježina.

Načelnik Općine Toni Turčinov najavljuje i kako će uređenje vidikovca na sedam murterskih brežuljaka također biti uključeno u biciklističku infrastrukturu. – Na ovaj način želimo spojiti sve naše ljepote sa svim korisnim sadržajima, da se našim ljudima i turistima pruži što više mogućnosti. Sve zajedno bi objedinili jednim velikim projektom brda Raduč – rekao je Turčinov.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here