Kako nastaje crtani film? Tisno među prvima vidjelo najbolje svjetske crtiće

0
1926
Supertoon u gostima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Za posjetitelje tišnjanske Narodne knjižnice i čitaonice večeras je priređena nesvakidašnja kulturna poslastica – u sklopu projekta ‘Supertoon u gostima’ prikazano je 90 minuta najboljeg od recentne svjetske animirane produkcije.

Prikazan je izbor kratkih animiranih filmova za djecu koji su premijeru imali na 6. Stupertoonu – međunarodnom  festivalu animacije koji je ovog ljeta održan u Šibeniku. U tišnjanskoj knjižnici se okupilo desetak djece, koja su, osim gledanja crtića, ovdje imali priliku saznati ono što zanima svu djecu svijeta – kako nastaju crtani filmovi. O tome su im pričali direktori festivala i autori animiranih filmova Slave Lukarov i Petar Trebotić. Tu se moglo saznati da za sekundu klasične animacije treba nacrtati 23 slike, za minutu 1380, sat 80.000… No i ova djeca su i sama ponešto o tome znala, pa su s Lukarovom i Trebotićem pričali i o ostalim tehnikama animacije i dogovarali se o eventualnom održavanju radionica animiranog filma kakve Supertoon organizira na Međunarodnom festivalu djeteta i u drugim prigodama u Šibeniku i drugdje.

– Šibenik se uistinu može pohvaliti da je grad festivala. Tamo se tijekom ljeta uistinu može birati među kvalitetnim festivalima, no problem je u tome što dolaskom jeseni to sve nestaje. I grad ostane bez ičega. Za sada samo naš festival ima programe tijekom čitave godine, a posebno nam je drago da je prepoznat i da se svojim aktivnostima, kroz projekt Supertoon u gostima, uspio profilirati diljem županije – rekao nam je Slave Lukarov.

Osim u Tisnom, 6. izdanje Supertoona je gostovalo i u Rogoznici, Skradinu i Vodicama. Crtane filmove koji su ovdje prikazani ostatak svijeta može gledati na festivalima koji se upravo održavaju po kulturnim metropolama svijeta, a oni koji su predaleko od tih centara vidjet će ih tek za dvije-tri godine na televizijskim kanalima i YouTubeu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here