Za sada nema straha od smrzavanja maslina

0
3457
Maslina pred berbu - Jedno od stabala u masliniku Marijana Obratova (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Iako zima ove 2017. godine nije ni blizu onoj davnoj iz 1956. kada se, kako su nam pričali, “voda u čaši na škabelinu smrzavala”, a maslinari sjekiricom tukli led s granja masline kako im kora ne bi pukla a one usahnule, mnogi ipak strepe od posljedica niskih temperatura po njihove maslinike.

Još je rano prognozirati kakav će ishod biti jer zima kao da se zahuktava, ali je u svakom slučaju dobro čuti mišljenje struke. Naš stručni sugovornik o ovoj temi je aktualni načelnik Murtera, ujedno i inženjer agronomije Toni Turčinov. On tvrdi da za Murter i njegove otoke za sada nema straha od smrzavanja maslina iako su temperature bile niske. Štiti ih, kaže, more i njegova viša temperatura, a oštra zima dobro će doći za suzbijanje nekih bolesti, osobito maslinove muhe.

– Niske temperature su važne za uništenje maslinove muhe koja se nalazi u plitkom sloju zemljine kore. Zato se preporučuje vršna obrada tla uz maslinu kako bi se larva izložila niskim temperaturama i tako uništila. Što se tiče paunova oka, ni njemu ne gode niske temperature jer što su one niže, manja je mogućnost njegova širenja – kazao je Turčinov, dodajući da za područje preko magistrale i sjevernog ruba županije stvari ipak stoje malo drukčije.

– U području gdje se temperature više od tri dana zadržavaju na minus pet i niže, stradat će mlade masline jer dolazi do smrzavanja vršnih dijelova stabljike i pitanje je hoće li se maslina poslije razviti iz bazitnog dijela. Ni starijim stablima koja su izložena većoj hladnoći i vjetru neće goditi niske temperature jer može doći do uništenja i smrzavanja cijelog stabla. U našoj županiji, nastavlja, vremenske su nam prilike ipak išle na ruku jer je hladno razdoblje prekinuto južinom koja je spriječila veće gubitke. Za završni izvještaj ćemo se ipak morati još malo strpiti. Zima još traje i stanje u maslinicima se još uvijek, na žalost, može pogoršati –  uvjeren je Turčinov.

On kaže da će ove zime doći do smrzavanja većine biljaka, osobito jednogodišnjih. Što se trajnica tiče, njihov gornji dio će se zasigurno smrznuti ali će na proljeće potjerati nove izboje. Savjetuje da se takve biljke samo očiste škarama, nikako ih se ne smije vaditi iz zemlje. Iako je, pretpostavljamo, većina vlasnika svoje agrume zaštitila, Turčinov kaže da tamo gdje su oni bili izloženi jakim udarima vjetra, zaštita nije pomogla.

– To se osobito odnosi na limune i naranče koji su manje otporni od mandarina. Ipak, treba pričekati do toplijih dana da se vidi je li biljka samo djelomično smrznula. Ako je smrznuo i korijen onda joj nema spasa, ako je samo djelomično i samo gornji dio, regenerirat će se – poručuje Turčinov.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here