Uređuju se polja – stigao UNIMOG 409 s malčerom i drobilicom

0
4032
UNIMOG

Poljoprivredna zadruga Kornati nabavila stroj kojim će do ljeta očistiti sva murterska polja.

Poljoprivredna zadruga Kornati iz Murtera broji 24 člana čiji prosjek godina ne prelazi brojku 30 a donedavno joj je predsjednikom bio sadašnji načelnik Općine Toni Turčinov kojega je, radi formalnih zahtjeva, zamijenio Miro Novković. Našu je pozornost ta mlada, i po godinama i po stažu, organizacija pobudila nabavom novog stroja što je, saznajemo, od njezina osnutka želja njezinih članova. Razumijevanjem općinskog čelništva i njegovom spremnošću da iz proračuna izdvoji potrebna sredstva, točnije 140 tisuća kuna do sada, željeni stroj je kupljen, a novac za njega stostruko će se isplatiti Murteru i njegovim žiteljima, uvjeravaju nas zadrugari.

Radi se o super stroju UNIMOG 409, što je kratica od njemačkog UNIversal-MOtor Gerȁt, što bi pak prevedeno značilo univerzalno motorno vozilo, doduše polovnom, ali ipak. Do sada su nabavili i dva nastavka za njega – mali malčer i drobilicu, a u perspektivi je i nabava velikog prednjeg malčera koji će služiti za primarno i sekundarno čišćenje svih većih površina poput, primjerice, betinskoga polja. Očistit ćemo, kažu, i prapanice i plase i vrške… i sva područja s manje suhozida i kamena. Do lita ima da sve bude očišćeno, da dobijemo uredna i čista polja za daljnji razvoj agroturizma u našoj općini – odlučni su naši sugovornici.

Dok im mali malčer služi za čišćenje prometnica i manje makije, čime se olakšava pristup maslinicima, drobilica im služi za zeleni otpad. Umjesto da se, kao do sada, ispilane sitnije grane pale po poljima i maslinicima, ubacivat će se u drobilicu koja će ih usitnjavati u fini malč. Od njega će praviti kompost i donirati ga zainteresiranim maslinarima i poljoprivrednicima. Tim će postupkom maksimalno uštediti i vrijeme i novac komunalnom poduzeću jer će ga riješiti odvoženja i zbrinjavanja zelenog otpada. Cilj im je da se u dogledno vrijeme više ništa u poljima ne pali već da se umjesto u pepeo, odbačene grane pretvore u korisno gnojivo. Njihov će stroj, uvjeravaju nas, biti na raspolaganju ljudima, a ako se u praksi pokaže dobro, može se razmišljati i o kupovini novog UNIMOG-a koji bi služio i na kornatskim otocima.unimog 1

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here