Hrvatske ceste platile popravak ceste, izvođač Makirinu zatrpao asfaltom

2
3357
Makirina puna smeća - otpad od rekonstrukcije D 121 (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Izvođač radova na rekonstrukciji državne ceste D 121 Kapela – Tisno je građevinski otpad iskrcao na dvije velike i nekoliko manjih gomila uz makadamsku cestu koja vodi do crkve sv. Martina na Makirini.

Nažalost, zatrpavanje javnih zelenih površina i privatnih pašnjaka, oranica i voćnjaka građevinskim i komunalnim otpadom (smećem) nije nikakva novost. Neodgovornim pojedicima i tvrtkama jeftinije je smeće baciti na zemlju Hrvatskih šuma ili na zapuštena poljoprivredna zemljišta privatnih vlasnika nego ga voziti na Regionalni centar za gospodarenje otpadom ‘Bikarac’ kod Šibenika i platiti za njegovo zbrinjavanje. Ovakvi incidenti su česti i zato nam zeleme površine izgledaju kao deponiji. Kad netko istrese prikolicu smeća i pobjegne teško ga je uhvatiti i jedino što komunalno redarstvo može napraviti je poslati vlasniku parcele nalog da smeće ukloni te, ukoliko se ogluši, naložiti uklanjanje o njegovu trošku. No, ne događa se često da netko istrese nekoliko kamiona otpada kojem je moguće utvrditi podrijetlo. Dogodilo se to na Makirini, uz makadamsku cestu koja vodi do crkvice sv. Martina. Na česticama 7389/4 i 7839/8 KO Tisno odloženo je nekoliko velikih i malih hrpa šute i asfalta. Već i letimičnim pogledom na sadržaj hrpa otpada lako je ustanoviti odakle potječe. Na hrpama je, naime, nabacan asfalt, rubovi državne ceste D 121 koji su nedavno ispiljeni kako bi se oštećeni kolnik učvrstio betonom. S obzirom da je riječ o državnoj cesti, investitor su Hrvatske ceste d.o.o., pa Komunalnom redarstvu Općine Tisno neće biti teško od njih saznati tko je bio izvođač radova, poslati mu kaznu i naložiti uklanjanje smeća. Ili će za ovo odgovarati vlasnici zemlje?

 

2 KOMENTARI

  1. Odlična vijest i vrlo aktualna. Isto tako, vrli izvođači radova su pobacali stari beton na putić za maslinike koji ide nasuprot autobusne stanice na Kapeli u pravcu Šibenika . O tome sam obavijestio komunalnog redara Antu Piriju koji mi je obećao da će intervenirati kod izvođača da se šut odveze. Naravno, od toga ništa. O neradu komunalnih redara Općine Tisno mogao bi se napisati roman!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here