Članovi jezerskih i betinskih KUD-ova ovih su dana na Zimskoj školi folklora u Koprivnici

0
3084
KUD Zora (Foto: Neven Jović)

Ovogodišnja Zimska škola folklora održava se od 03. do 12. siječnja, te u tom periodu obrazuje plesače i voditelje kulturnih udruga koje imaju folklor i njeguju tradicijsku kulturu.

U Koprivnici, gradu u kojem se održava ovogodišnja Zimska škola folklora nalaze se i članovi Kulturno umjetničkih društava Koledišće iz Jezera, točnije Bernarda Klarin, Tomislav Junaković i Ante Rupić, te članica KUD-a Zora iz Betine, Jaka Jakovčev.

Medu predavačima, vrsnim etnolozima i etnokoreolozima, je i Nenad Milin, voditelj KUD-a Koledišće iz Jezera. Milin u Koprivnici doznajemo, predaje kolegij “Narodni plesovi šibensko – primoštenskog priobalja i otoka s osobitim naglaskom na plesove i stara kola otoka Murtera”.

Polaznici Zimske škole hrvatskog folklora (Foto: Jaka Jakovčev)
Polaznici Zimske škole hrvatskog folklora (Foto: Jaka Jakovčev)

U razgovoru s članicom KUD-a Zora iz Betine, Jakom Jakovčev doznajemo kako su uistinu oduševljeni.

– Sve je odlično, ekipa je raznovrsna, družimo se, zabavljamo, ali naravno i učimo. Svaki ples, tj. svaki osnovni korak i figure svakog kola moraju se naučiti. Na ovogodišnjoj Zimskoj školi folklora predaje se tradicijska kultura, bazirana najviše na plesove koji pripadaju takozvanoj „Dinarskoj plesnoj zoni“ odnosno najstarijem obliku plesanja u Hrvata. Zanimljivo je i to što se u školi predaju i kolegiji sviranja tambura i tradicijskih instrumenata – kaže nam Jakovčev.

Spomenimo, u školama ovakvog tipa, obrazuju se i eventualni budući predavači koji se radom, zalaganjem i istraživanjem na terenu pokažu kao najbolji.

Polaznici su brojni članovi i voditelji folklornih skupina i udruga iz cijele Hrvatske, ali i iz hrvatske dijaspore i drugih kontinenata.

– Na Zimskoj školi folklora podučavaju se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala Like, Podvelebitskoga kanala, Ravnih kotara, Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Paga, Ugljana i Dugoga otoka, šibensko – primoštenskog priobalja, Zagore i otoka, Drniške i Sinjske krajine, Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve, te plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini koji pripadaju tom plesnom području, zapadne i sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa, zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja – kaže Jaka Jakovčev.

Dodajmo, 110 polaznika tradicionalne Zimske škole hrvatskog folklora iz raznih zemalja svijeta svoju će svečanu završnu priredbu održati u Koprivnici u četvrtak, 12. siječnja u večernjim satima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here