Arheolozi ne vide prepreke – radovi na ‘Prvoj antičkoj plaži’ se nastavljaju

0
6074
Arhitekt Vinko Peračić s arheolozima Željkom Krnčevićem i Markom Sinobadom (Foto: Rudinapress)

Nakon početnih poteškoća, radovi na plaži uz arheološko nalazište na Gradini, najavljenoj kao ‘Prva antička plaža’, bit će uskoro nastavljeni i ona bi trebala biti u funkciji do ljeta.

Danas je tim Općine Murter-Kornati, u kojem su bili načelnik Toni Turčinov, njegov zamjenik Petar Ježina i Luka Ježina, na samoj plaži upriličio radni sastanak na kojem su uz njih bili i Marko Sinobad iz šibenskog Konzervatorskog odjela, Željko Krnčević iz Muzeja grada Šibenika i arhitekt Vinko Peračić. Kako su nam kazali, radovi na plaži se nastavljaju nakon izrade konzervatorskog elaborata, kojim će se utvrditi vrijednosti arheološkog lokaliteta i načini na koji će se zaštiti i prezentirati.

Radni sastanak na 'Prvoj antičkoj plaži' (Foto: Rudinapress)
Radni sastanak na ‘Prvoj antičkoj plaži’ (Foto: Rudinapress)

– Ne postoje nikakve prepreke za izgradnju arheološko-rekreacijskog parka, već postoje samo posebni konzervatorski uvjeti. Ova ideja se uklapa i svi ti radovi mogu proći bez da se napravi šteta kulturnom dobru. Dapače, njima se kulturno dobro može vratiti svrsi i namjeni. Što se tiče Konzervatorskog odjela, tu nema zapreka – objasnio je Marko Sinobad, arheolog iz šibenskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Kad će početi radovi, ovisi o tome kad će biti završen konzervatorski elaborat i projekt.

– Što se tiče Konzervatorskog odjela, plaža do ljeta može biti gotova – rekao je Sinobad.

Luka Ježina, Toni Turčinov i Petar Ježina (Foto: Rudinapress)
Luka Ježina, Toni Turčinov i Petar Ježina (Foto: Rudinapress)

Načelnik Turčinov smatra da Općina u tom roku može realizirati projekt.

– Mi smo krenuli tamo gdje smo stali. Jedini problem je bio što smo previdjeli jedan dio dokumentacije. To je bila naša greška, jer nismo tražili mišljenje konzervatora za frezanje. Međutim, sada smo dogovorili uvjete, napravit ćemo konzervatorski elaborat i svu ostalu dokumentaciju da zadovoljimo proceduru. Nadam se da ćemo zajedno s Muzejom grada Šibenika, čiju potporu na projektu imamo, do ljeta završiti jednu njegovu fazu i urediti plažu i vjerujem da će naši gosti moći uživati na prvoj arheološkoj plaži – istaknuo je Toni Turčinov.

Za izgradnju prve antičke plaže, potporu je pružio ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Željko Krnčević. Njega, kaže, veseli konačni početak projekta koji je planiran osam godina u suradnji sa udrugom Argonauta, na čelu sa Lukom Ježina, kojem su se pridružili i Općina Murter-Konati i Općina Tisno.

Željko Krnčević, arheolog i ravnatelj Muzeja grada Šibenika (Foto: Rudinapress)
Željko Krnčević, arheolog i ravnatelj Muzeja grada Šibenika (Foto: Rudinapress)

Za izradu konzervatorskog elaborata je zadužena skupina stručnjaka, arheologa i arhitekta iz Muzeja grada Šibenika te je dogovorena izrada kompletnog arhitetkonskog snimka, istraživanje i sanacija čitavog područja.

– Svi zajedno surađujemo na projektu koji će valorizirati ovdašnju kulturnu i arheološku baštinu. U projektu su sveučilište u Padovi i Međunarodni istraživački centar iz Medulina.  Profesori sa sveučilišta u Padovi su oduševljeni projektom i, eto, sada imamo podršku svih, sve se poklopilo da počnemo raditi i da na Murteru napravimo nešto što drugi nemaju – rekao je Krnčević.

– Turizam i kulturni spomenik, u ovom slučaju arheološki, mogu ići ruku pod ruku. Idemo prezentirati da mi ovdje nemamo samo sunce i more, već i mnogo toga što smo baštinili od predaka – oduševljen je Krnčević.

'Prva antička plaža' (Foto: Rudinapress)
‘Prva antička plaža’ (Foto: Rudinapress)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here