Tišnjani su solidarni s konobarima: Odabrano idejno rješenje za Rudinu

1
3247
Ovako će izgledati Rudina

Donekle u sjeni prepucavanja oko proračuna, na sjednici Općinskog vijeća Općine Tisno u utorak je donijeta Odluka o odabiru idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga Velika Rudina u Tisnom kojom će se bitno odrediti vizura mjesta sljedećih desetljeća.

Iako se tijekom javne rasprave 90 posto građana – sudionika izjasnilo za idejno rješenje Dinka Peračića, koje karakterizira odmicanje štekata kafića gotovo do rive i povezivanje prostora od mosta do Rata u cjelinu (POVEZNICA), Općinsko vijeće se priklonilo stavu Mjesnog odbora Tisno te je s devet glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim odlučeno da se prihvati idejno rješenje Rudine kao Tišnjanskog dnevnog boravka arhitekta Damira Lasinovića (POVEZNICA).

Predsjednik Mjesnog odbora Tisno za govornicom općinske vijećnice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Predsjednik Mjesnog odbora Tisno za govornicom općinske vijećnice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Stav Mjesnog odbora pred vijećem je iznio njegov predsjednik Silvio Šoda, koji je kazao kako su se, nakon uvida u idejne projekte te primjedbe, pohvale i sugestije iznijete tijekom javne rasprave, svi njegovi članovi odlučili za Lasinovićev projekt. Takva odluka donijeta je na sastanku na kojem je bilo prisutno šest od sedam članova MO-a.- Prema onom što smo dobili na uvid, svi se slažu slažu s Peračićem, izuzev ugostitelja koji su protiv njegovog rješenja, jer prenijeti picu do štekata kako je on zamislio, ili napuniti štekat za vrijeme fešte, je nemoguće. No, Mjesni odbor je za Lasinovićevo rješenje. Možete opet za mjesec dana ponoviti raspravu, ali što se tiče Mjesnog odbora mi smo se već usuglasili, uz neke primjedbe koje ćemo dostaviti – rekao je Šoda.

Vijećnik Ante Grubišić, kao stanar Rudine, rekao je da se ne slaže ni s jednim od ponuđenih rješenja.
– Ono nije dnevni boravak sela nego samo popločana Rudina. Znači platili smo arhitekta da napravi projekt popločavanja Rudine. I jedan i drugi projekt idu u tom smjeru. Mi nismo dobili ni jedan projekt za kojeg možemo reći da je dobar. Nekako mi se čini da smo išli u krivom smjeru, nisam siguran… – pokušao je Grubišić odgoditi odluku i predložiti raspisivanje nagradnog, plaćenog natječaja za idejno rješenje uređenja najvećeg tišnjanskog trga.

Peračić je štekate stavio predaleko?
Općinsko vijeće se solidariziralo s konobarima – Peračić je štekate stavio predaleko od kafića?

Načelnik Ivan Klarin je kazao kako se ništa neće izgubiti ako se odluka odloži, jer od ove do sljedeće sjednice Općinskog vijeća u siječnju su blagdani i praznici.  No, podsjetio je i kako se idejni projekt uređenja Rudine pokušava pronaći još od 2012. godine, kada je bio raspisan natječaj, održana javna rasprava i kada je Općinsko vijeće, također zbog stava Mjesnog odbora, odbacilo prvonagrađeno idejno rješenje za koje je Općina bila izdvojila 70.000 kuna.

Nakon polusatne rasprave Vijeće se ipak odlučilo glasovati o prijedlozima, na način da se najprije tražilo da se o Lasinovićevom projektu, kao prijedlogu Mjesnog odbora, očituju petorica vijećnika koji su iz Tisnog. Tri su bila za, a dva protiv, čemu su se onda priklonili i ostali. Ovo je bila jedna od rijetkih prigoda kad ni rasprava ni glasovanje nisu bili stranački obojeni.

Kako je više puta istaknuto, idejno rješenje do realizacije može doživjeti i znatne izmjene. Evo kako je Rudinu zamislio Lasinović:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here