INTERVJU Ivan Klarin: Kandidirat ću se i treći put za načelnika Općine Tisno

0
3101
Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Lokalni izbori trebali bi biti održani do ljeta. Kad je u pitanju Općina Tisno, povlačenjem načelnika Ivana Klarina s mjesta predsjednika Županijske organizacije SDP-a mnogo toga postaje izvjesnije.

Znači li to da nećete biti kandidirat SDP-a za mjesto šibensko-kninskog župana, odnosno da idete po svoj treći mandat za vođenje Općine Tisno?

Da, kandidirati ću se za treći mandat za načelnika općine Tisno. Ima jako puno posla kojeg moram završiti i obaviti do kraja. Uvijek sam isticao da je posao načelnika općine Tisno moja prva politička ambicija i da uistinu želim nešto napraviti i ostaviti kad jednom netko drugi dođe na ovu poziciju. U mandatu Vlade Zorana Milanovića bez obzira na svoj zastupnički mandat maksimalno sam iskoristio vrijeme u Zagrebu baš zbog lobiranja za razne projekte koji su se u to vrijeme događali na području naše općine.

Vlade Zorana Milanovića odavna nema, a projekti u Općini Tisno, čini se, ne posustaju?

Da, moram naglasiti da je to bio temelj u kojem smo realizirali značajne investicije, međutim mi smo se u međuvremenu okrenuli fondovima i tu jako dobro plivamo, pa su brojni projekti isfinancirani iz samih fondova, kao što je Muzej brodogradnje, novi dječji vrtić, da traje izgradnja prezentacijskog i kuturnog centra u Betini vrijednog 14 milijuna kuna…

Kad ste preuzeli Općinu 2009. godine koji su bili njeni glavni problemi, a koji su danas? 

Razlika 2009. i danas je vidljiva svakome golim okom, međutim puno stvari se odvijalo van oka javnosti i u tišini. Mi smo 2009. godine dočekali rupu u proračunu od 2,9 milijuna kuna, plus šest milijuna kuna neplaćenih računa. Proračun Općine Tisno i javne financije tada je trebalo hitno ustabiliti, jer je bila upitna sama likvidnost Općine. Danas su sasvim druge sfere interesa, ulaganje, razvoj i podrška investitorima, da grade i ulažu u našu općinu, a glavna uloga općine je da osigura svu atraktivnost naše turističke destinacije.

Ivan Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Ivan Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nitko vam ne može osporiti da ste u ova dva mandata puno toga napravili u svim mjestima općine. No, politički oponenti isticat će kako ste prodali općinsku zemlju i kako se oni neće imati gdje kupati.

Priča oko Jazine je sve samo ne jednostavna priča na kojoj treba skupljati jeftine političke bodove. Ona ima duboke korijene u prošlost i onaj dan kada sam ja preuzeo vođenje općine sam kamp je bio opterećen s toliko tereta raznih sumnjivih tvrtki i pojedinaca. Uz pomoć tadašnjeg ministra turizma g. Lorencina uspjeli smo doslovno očistiti područje kampa od svih tih kriminalaca i upisati valsništvo RH i utvrditi granicu pomorskog dobra, što je bio temelj za bilo kakvo ulaganje i koncesioniranje područja današnjeg kampa. Zemljište preko puta ceste kampa koje smo dobili od države i koje nikad nije bilo u valsništvu Općine Tisno, nego u državnom, dobili smo u skladu sa zakonom i bez naknade od Vlade RH i to baš strogo namjenski za gradnju turističkih kapaciteta kao gospodarske grane. U slučaju da se nije dogodio investitor ili da investicija propadne, država će ponovno postati valsnikom tog zemljišta i to mora biti svima jasno.

U mjestima Općine Tisno vaš rejting je uvijek puno bolji od rejtinga stranke. Da ste se kandidirali za župana, bi li zapravo prepustili Općinu u ruke HDZ-a?

U vezi moje kandidature za župana tu je priča bila daleko odmakla i ne samo za župana nego i za listu za Županijsku skupštinu koju sam ja trebao nositi. Nažalost nisam prošao u ni jedno stranačko tijelo SDP-a na nacionalnoj razini, jer nisam podržao novoizabranog predsjednika g. Bernardića. A ja nisam suncokret da se okrećem za suncem i da tako dobijem neku od funkcija. Iz tog razloga više nisam mogao voditi odgovornu dužnost predsjednika SDP-a Šibensko-kninske županije i zato sam dao ostavku. To nikako ne znači da neću biti od pomoći svojoj stranci, ali ja ne mogu nositi glavnu odgovornost u županiji nakon što je stranačko vodstvo na ovaj način iskazalo nepovjerenje prema meni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here