Počinje izgradnja Murtera EU novcem

0
4827
Načelnik Toni Turčinov, njegov zamjenik Petar Ježina i arhitekt Goran Potušek (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Projekte čija je realizacija već započela i one koji se nalaze u dokumentu zvanom Strategija razvoja općine Murter-Kornati u razdoblju 2016. – 2020., na večerašnjoj tribini održanoj u murterskoj kinodvorani prezentirao je načelnik Općine Toni Turčinov.

– Strategija razvoja je dokument nužan za povlačenje novca iz EU fondova, a naša sadrži čak 48 projekata. Ako povučemo 20 posto novca, učinili smo velik posao – naglasio je na samom početku načelnik Turčinov, a da u Općini ozbiljno računaju na europski novac dokaz je i zapošljavanje novog djelatnika čiji opis poslova obuhvaća prikupljanje i opremanje projekata za apliciranje na EU fondove.

Uz već započete manje projekte poput uređenja plaža Luke i Podvrške, šetnice, vidikovca i biciklističke staze, ali i prve antičke plaže na Gradini, na prezentaciji se moglo saznati da je dobivena lokacijska dozvola za novi dječji vrtić te potpisan ugovor o izradi glavnog projekta, a početak radova očekuje se već u svibnju 2017. Projekt nazvan Dom zdravlja Murter-Betina, uz unutarnje i vanjsko uređenje same zgrade uključuje i uređenje okoliša, prilaza i malog trga s bistom poginulog branitelja Vedranka Jurage te male staze s klupama za odmor. Kroz mjeru 7.4. aplicirat će se za projekte uređenja Prezentacijskog centra Murterska baština u zgradi stare Sokolane u koju će se smjestiti zbirke Marka Mudronje Repca i akademskog slikara Mile Skračića te uređenje ulica Srimačka, Get i trga Pijaca. Projekti su to kroz koje će se valorizirati staro selo, a njegovu izgledu zasigurno će doprinijeti i uređenje Križnog puta na skalama sv. Roka. Projekt je izradio Nikola Bašić, a financirat će ga Općina u suradnji s murterskom župom i bratovštinom sv. Roka.

Od mnogih projekata nabrojenih na tribini valja izdvojiti i uređenje prezentacijskog centra NP Kornati u prizemlju općinske zgrade te nastavak izgradnje kanalizacijske mreže Murter-Betina potkraj iduće godine.

Velika je novost i da se napokon nazire kraj iznalaženju najboljeg idejnog rješenja za općinski grb i zastavu. Načelnik Turčinov je rekao, naime, da se ove godine „našao modus da sve strane prihvate ponuđeno rješenje“. A ono uključuje grb s latinskim idrom u sredini i uokolo poredanim trokutima koji simboliziraju murterske otoke i otočiće. Zastava još uključuje i dvije maslinove grančice kao simbol bogate maslinarske baštine.murter-tribina-1

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here