Stara škola u Tisnom postaje hotel

0
5376
Zgrada stare škole (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Jedna od najvećih građevina u Tisnom, zgrada stare škole na Rudini, dobila je novog vlasnika – kupila ju je tvrtka Djelo d.o.o. koja je dugi niz godina imala u najmu prostor u prizemlju.

Trgovački lanac s najvećim brojem trgovina u Šibensko – kninskoj županiji zgradu je kupio od obitelji Meštrov, nasljednika trgovca Roka Meštrova kojem je 1950. godine nacionalizirana kako bi se u njoj smjestila osnovna škola. Kako saznajemo od vlasnika Djela Jose Slamića, radovi na zgradi počinju – odmah.

– Krov se već neko vrijeme urušava, a raspada se i stolarija. Prvo što ćemo učiniti jest sanacija krovišta i zamjena prozora i vrata, da zasutavimo daljnje propadanje, a tek potom ćemo vidjeti što ćemo dalje – rekao nam je Slamić.

Vlasnik Djela Joso Slamić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Vlasnik Djela Joso Slamić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Obitelj Meštrov godinama je bezuspješno pokušavala prodati zgradu. Djelo d.o.o. bilo je zainteresirano isključivo za prizemlje, u kojem se nalaze njihova trgovina, mesnica i skladište, dok za dva kata i potkrovlje nije bilo interesanata. Tvrtka je na koncu kupila cijelu zgradu, iako još uvijek nema jasnu viziju što će napraviti s gornjim etažama. Zgrada, kaže Slamić, ostaje u obliku u kakvom je, dok se pomoćne zgrade iza školskog dvorišta ruše. U prizemlju ostaje trgovina, a iznad će najvjerojatnije biti uređene sobe i apartmani, u dvorištu iza škole bazen i parkiralište…

– Da se još razmišljati o tome kako će biti uređene i korištene gornje etaže. No, kako sada stvari stoje, turizam je u Tisnom jedina gospodarska djelatnost koja prolazi i na katovima iznad trgovine će zbog toga biti uređene sobe i apartmani – rekao je Slamić.skola1

Iako djeluje ruševno, statika zgrade je u iznenađujuće dobrom stanju, kaže Slamić. Ima ukupno osam nosivih zidova složenih u obliku rešetke i na nijednom od njih nije uočena ni najmanja pukotina. Ova građevina dominira središnjim i najvećim trgom mjesta, a kako Slamić ne namjerava mijenjati oblik zgrade i krova, rekonstrukcija neće narušiti vizuru Tisnog.

Zgrada je sagrađena neposredno prije Drugog svjetskog rata. Tišnjanin Roko Meštrov, koji je tada bio trgovac u Celju, sagradio ju je kako bi u njoj otvorio tvornicu tjestenine. Međutim, rat mu je poremetio poslovne planove. Nova ‘narodna’ vlast nakon oslobođenja od fašista nije imala razumijevanja za slobodno poduzetnišvo, te je zgrada nacionalizirana. Tišnjanska osnovna škola srušena je u savezničkom bombardiranju 16. kolovoza 1944. godine i na njenom mjestu danas je Trg Šime Vlašića. Škola je od ’45. do ’50. godine djelovala u nacionaliziranoj kući Marice Salamun, da bi 1950. uselila u nesuđenu tvornicu tjestenine Roka Meštrova.  Nosila je ime narodnog heroja Roka Frkića Ljuca, čija se bista i danas nalazi na Rudini, u parkiću ispred Lučke kapetanije. Godine 1997. škola je preseljena na današnje mjesto na Luci, a zgrada na Rudini je vraćena obitelji Meštrov koja ju je od tada do danas za nju tražila kupca.

Pogled na Rudinu iz Vile (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Pogled na Rudinu iz Vile (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here