Točno u podne kad Grički top ‘otkuca’ podne počinje još jedan Advent u Zagrebu. Glavni grad Hrvatske prošle je godine proglašen gradom s najboljim božićnim sajmom u Europi, a za ovu je najavljen još zanimljiviji i sadržajniji program, u kojem sudjeluju i Murterini.
Najbolji advent u Europi počinje u subotu 26. studenog i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 8. siječnja 2017. Među ostalim sadržajima raspoređenim po cijelom gradu, u Tomićevoj ulici podno uspinjače bit će uređen ‘Chef Street’, gdje će se predstavljati najbolji i najatraktivniji hrvatski kuhari, njihova filozofija, života i pristup kuharstvu. Među najboljima ove su godine, naravno, i Murterini, koji se prvi se put predstavljaju na Adventu u Zagrebu sa svojom kućicom punom dobre hrane.
Općina Murter-Kornati je u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine i Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, Nacionalnim parkom Kornati i ovdašnjim ugostiteljima po prvi puta omogućila predstavljanje autohtone otočke kuhinje i poznate gastronomske ponude, kako Murtera pa tako i čitave županije.
– Ovo je bila želja da još više promoviramo Murter u svim područjima pa tako i kao destinaciju koja se sigurno približava samom vrhu svjetske gastronomije te da zajedno pokrenemo sve ugostitelje na kontinuiranu zajedničku suradnju – istaknuo je načelnik Općine Toni Turčinov.
Ugostitelji Vjeko Bašić (Konoba Boba), Damir Mudronja (restoran Fabro), Ante Božikov (restoran Opat) i Krešimir Mudronja (restoran Fešta) u ovoj će zajedničkoj suradnji na najbolji način predstavljati Murter na Adventu u Zagrebu u Tomićevoj ulici gdje je smješten Chef Street. U akciji sudjeluje i restoran Tic-Tac, ali gazda Luka Pleslić neće za cijele manifestacije moći biti prisutan u murterskoj kućici Chef Streeta.
– Chef street je zamišljen kao ponuda vrhunske hrane pristupačnih cijena gdje će gostovati neki od najboljih kuhara i restorana iz cijele Hrvatske. Spremamo vrhunsku restoransku hranu ponuđenu u koktel i finger food verziji – pojasnio je Ante Božikov.
Popularne kamenice, razna hladna predjela kao carpaccio, tatar od tune, sushimi… prilagođeni jedenju u hodu, ali i poznati mesni specijaliteti kao što su drniški pršut, murterske kulenice i poznati sirevi samo su neke od delicija koje će se spremati u Chef Streetu. Jedan od specijaliteta je također «njok» od bakalara i ponuda dana zanimljivog naziva «Teča smutnje».
Teča smutnje je zajednička teča vrsnih kuhara, murterska teča za koju svi Murterini znaju i u kojoj se može pripremiti 200 do 300 porcija, u kojoj će se spremati jelo dana iz naše otočke kuhinje.
– Sudjelujući u ovoj manifestaciji htjeli smo, na inicijativu načelnika Turčinova, uduržiti što više restorana i ugostitelja iz Murtera i županije da stvorimo jednu prepoznatljivu priču koju ćemo zajedno prezetirati sada i u budućim projektima. Ovim putem bi se još zahvalio svim našim sponzorima koji su uvelike pomogli u ostvarivanju ovog događaja – istaknuo je Ante Božikov.