Mjesec hrvatske knjige: Tišnjanska knjižnica pozornica za publiku svih dobnih skupina

0
1634

Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenoga, a ovogodišnja središnja tema i geslo bili su „Čitam sto na sat“. Tijekom ovog mjeseca sve knjižnice uz redovne aktivnosti organizirale su i one dodatne s ciljem promicanja knjige i čitanja, posebice čitanja naglas. Tako je i Narodna knjižnica i čitaonica Tisno ove godine imala mnoštvo događanja.

U proteklih mjesec dana Tišnjanska je knjižnica bila pozornica za 16 programa, a brojna publika svih dobnih skupina motiv joj je za nastavak organiziranja istih, ali i još boljih.

Kako smo danas doznali u razgovoru s ravnateljicom Tišnjanske Narodne knjižnice i čitaonice, Silvijom Ćurić, teško bi bilo od ovih 16 odličnih programa izabrati najbolji.

– Trudimo se promicati knjigu i čitanje svakodnevno, a u proteklih mjesec dana trudili smo se još i više. Uspjeli smo donijeti kako knjigu, tako i knjižnicu u vrtiće, Dom za starije i nemoćne osobe Tisno, u Muzej betinske drvene brodogradnje, Kulturno pastoralni centar Baganelovica, ali i u Dubravu – ističe Silvija Ćurić, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno.

Čitateljski maraton uspio je proći i pokriti sva mjesta na području Općine Tisno. Podsjetimo, radilo se o jednodnevnoj akciji s ciljem popularizacije čitanja. Čitali su svi – književnici, glumci, knjižničari, djeca, roditelji, bake i djedovi, slučajni prolaznici. U Općini Tisno čitalo se u vrtićima, školama, domovima umirovljenika, na otvorenim prostorima kao i u knjižnicama. Volonteri, knjižničarka tišnjanske Narodne knjižnice i čitaonice, kao i članovi SUK-a (čitateljskog kluba) obišli su Dječji vrtić Spužvica u Tisnom, Osnovnu školu Vjekoslava Kaleba, Dom za starije i nemoćne, Kulturno pastoralni centar Baganelovica u Jezerima te Muzej betinske drvene brodogradnje u Betini.

Djeca dječjeg vrtića Ribica iz Jezera također su sudjelovala na Čitateljskom maratonu (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Čitam sto na sat - korisnici Doma za starije i nemoćne Tisno u društvu knjižničarke Mirele Klarin (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Čitam sto na sat – korisnici Doma za starije i nemoćne Tisno u društvu knjižničarke Mirele Klarin (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Jedna od inovacija koju smo pokrenuli upravo u Mjesecu hrvatske knjige jest ta da smo doveli knjižnicu u Dubravu kod Tisnog. Mještani koji su nas došli posjetiti nisu mogli sakriti oduševljenje, vidjelo se to na njihovim licima. Upisano je 13 novih članova iz Dubrave, dvije odrasle osobe, dvoje umirovljenika, troje srednjoškolaca i šestero osnovnoškolaca. Želja nam je kao i cilj da i oni koji nisu u mogućnosti možda svako malo doći do naše knjižnice u Tisnom, ipak mogu pročitati dobru knjigu, i uključiti se u aktivnosti koje naša knjižnica nudi – kaže Ćurić.

Upisi u Narodnu knjižnicu i čitaonicu Tisno u Dubravi kod Tisnog (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Upisi u Narodnu knjižnicu i čitaonicu Tisno u Dubravi kod Tisnog (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Kako bi mještani Dubrave kod Tisnog mogli posuditi dobro štivo iz Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, zakazan im je sastanak 10. prosinca (subota), kada će u vremenskom razdoblju od 12 do 13 sati moći zamijeniti posuđene knjige u svome mjestu.

Knjižnica u Dubravi (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Knjižnica u Dubravi (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Važno je također istaknuti da je tišnjanska knjižnica u Mjesecu hrvatske knjige postala bogatija za 25 novih članova, što ravnateljicu i knjižničarku posebno raduje. Osim novih članova iz Dubrave kod Tisnog, upisani su i prvašići Osnovne škole Vjekoslava Kaleba koji su također dobili članske iskaznice i obavili prve posudbe knjiga.

Podsjetimo, Mjesec hrvatske knjige 2016., manifestacija je koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here