Znanje čini formu društva u Pirovcu – vrijedna donacija školskoj knjižnici

0
2208
Baus i Meić donijeli su 60 knjiga u školsku knjižnicu (Foto: OŠ Pirovac)

U jeku manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2016. knjižnica Osnovne škole Pirovac dobila je vrijednu donaciju – devet naslova školske lektire u ukupno 60 primjeraka.

– Bivši učenici naše škole, Dario Baus i Igor Meić, motivirani oskudnošću knjižničnog fonda naše knjižnice, donirali su 60 knjiga za potrebe lektire i obećali da je ovo tek prva donacija. Od srca im hvala! – zahvalili su se na internetskim stranicama OŠ Pirovac.

Donatori su iz pirovačkog SDP-a, ali ovo je za njih više od puke stranače akcije. Predsjednik Općinskog dbora SDP-a Igor Meić, naime, ljuditelj je knjige još od kad je pohađao ovu školu. Tada je išao je na Lidrano sa svojim pjesmama, a i danas piše poeziju. I to zapaženo. Radovi su mu prošle godine objavljeni u Časopisu za književnost i književne prosudbe Književna Rijeka Društva hrvatskih književnika. Meić najavljuje skore nove akcije u cilju popune školskskog knjižnog fonda, a u perspektivi i otvaranje javne knjižnice u Pirovcu.

– Saznali smo da školi nedostaje velik broj knjiga, nekih naslova ima ali nedovoljno za sve učenike, no nekih nema uopće. S veseljem smo donirali knjige. Uvijek sam za poticanje edukacije, pogotovo mladih naraštaja jer su oni budućnost naše općine – kaže Meić.

Citira francuskog socijalnog psihologa Émila Durkheima koji kaže da je glavni pokretač povijesnog progresa idejna sila, odnosno znanje koje društvo posjeduje. – To znanje onda čini formu društva, znanje određuje društvo. Zbog toga se zalažem za što veći stupanj edukacije naših mladih i jedan od koraka ka tome je inzistiranje na osnivanju knjižnice u našoj općini – rekao Meić.

Školskoj knjižnici i nakon ove donacije nedostaje velik broj potrebnih knjiga. Meić i Baus su za ovih 60 komada izdvojili nešto više od četiri tisuće kuna. Iz svog džepa. Kažu da je ovo tek prva njihova donacija knjižnici. Nebi škodilo da i drugi slijede njihov primjer, jer je za popunu knjižnice potrebno još oko 26.000 kuna.

Meić i Baus su kupili  obe knjige koje su školi najviše nedostajale. Evo popisa naslova:

1. Božidar Prosenjak: ‘Miš’, 2. Ivana B. M.: ‘Čudnovate zgode šegrta Hlapića’, 3. Luko Paljetak: ‘Miševi i mačke naglavačke’, 4. James M. Barrie: ‘Petar Pan’, 5. ‘Šaljive narodne priče’ 6. Selma Lagerlof: ‘Legende o Kristu’, 7. Oscar Wilde: ‘Sretni kraljević’, 8. Melita  Rundek: ‘Psima ulaz zabranjen’, 9. Hrvoje Hitrec: ‘Smogovci’.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here