‘Slava rodoljubnim Murtercem’ – jubilej knjižnice i otvaranje Mjeseca hrvatske knjige u Murteru

0
2578
'Diario' - Završnica proslave 150. obljetnice murterske Čitaonice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Doista veličanstveno, slavljenički i dostojno prigode, kako je i najavljeno, bilo je u Kino dvorani ‘Žut’ u Murteru. Tu su sinoć obilježeni početak Mjeseca hrvatske knjige 2016. i završnica 150. obljetnice murterske Narodne knjižnice i čitaonice.

Proslavu početka knjižničarske manifestacije i ove, za Murter i za hrvatsko knjižničarstvo važne obljetnice još većom su učinili murterski glumci i pjevači, koji su uz potporu Župnog pjevačkog zbora sv. Mihovila i ženske klape Mela izveli Diario, glazbeno-scenski prikaz iz Memoara Jakova Jurage Čikušića. Predstava u režiji Vedranka Šikića Balare pred punom dvoranom je pokazala da Murter i danas ima snažnu dramsku scenu i, što je jednako važno, publiku zbog koje ona postoji.

Ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Mande Turčinov-Ježina i ravnateljica Knjižnica Grada Zagreba Davorka Bastić.
Ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Mande Turčinov-Ježina i ravnateljica Knjižnica Grada Zagreba Davorka Bastić.

Svečanost su dolaskom uveličali i knjižnjičari iz Šibenika, Tisnog i drugih mjesta i gradova, a skupu se, uz ravnateljicu murterske knjižnice Mandu Turčinov-Ježina i načelnika Općine Murter-Kornati Tonija Turčinova, obratila i Davorka Bastić, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2016. i ravnateljica Knjižnica Grada Zagreba.

– Volite svoju knjižnicu, dolazite u knjižnicu, učite svoje mlade ljubavi prema knjizi. Jer kao što je rekao Renato Baretić, poznati naš književnik koji je napisao prekrasni proslov i moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, čitajmo sto na sat – rekla je Bastić.

Proslava (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Proslava (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Istaknula je potrebu stalnog ukazivanja na važnost postojanja knjižnice sa svim onim sadržajima koje ona danas treba imati, posebno među mladima. – Osobito nas veseli najava načelnika da bi Murter mogao dobiti novu knjižnicu. Postojeća ima prekrasni fond i stručno osoblje, ali zasigurno bi Murteru trebala jedna vidljivija knjižnica, koja bi bila pristupačna ne samo stanovnicima otoka nego i brojnim turistima – rekla je Bastić.

Načelnik Turčinov je pozdravljajući skup, naime, kazao kako Općina nastoji i trudi se pronaći novu zgradu, novi prostor za Narodnu knjižnicu i čitaonicu koji će biti primjereniji i dostupan i osobama s invaliditetom.

murter-150-godina-narodne-knjiznice-36 Kako je kazala ravnateljica murterske Narodne knjižnice i čitaonice Mande Turčinov-Ježina,  Murterini su 29. lipnja 1866. godine osnovali Družtvo seoske izobraženosti, čiji članovi su sebe nazivali čitaoničarima. Zbog tadašnjih za narodnjake nepovovoljnih političkih prilika, otpora autonomaša i Crkve, uputnije je bilo osnovati društvo nego čitaonicu, a nakon šest godina tajnosti Murterini su je 1872. godine otvorili svoj javnosti.

 ‘U Murteru dne 30. svibnja oni okretni seljani svečano su otvorili narodnu čitaonicu uz prisustvo i oduševnjenje cieloga sela. Slava rodoljubnim Murtercem’, pisao je tada Narodni list.
Trud pametnih, hrabrih i pismenih Murterina, utemeljitelja knjižnice Pave Pleslića Orlića, Špira Markova, Jose Šikića i Mate Vodopije od prije 150 godina nije bio uzaludan. Murterska Narodna knjižnica i čitaonica sa svojih 779 članova, bogatim knjižnim fondom te svim ostalim sadržajima koje nudi i aktivnostima koje orovodi i danas je središte ovdašnjeg kulturnog i ukupnog javnog života. Da je tomu tako, Murterini su pokazali i na sinoćnoj svečanosti.
Djelić atomsfere zabilježili smo u fotogaleriji: 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here