Kanalizacija na čekanju – do kada?

1
3215
Vatrogasna intervencija zbog kolapsa postojećeg kanalizacijskog sustava (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i vodoopskrbe aglomeracije Pirovac-Tisno-Jezera najveći je i najznačajniji infrastrukturni projekt na ovom području. No, izgleda da je zapeo. Nositelj projekta Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik tvrdi da je problem u izdavanju dozvola.

Tišnjani će još neko vrijeme morati trpiti incidente kao što su izlijevanje kanalizacije na ulice i smrad oko mosta. Iskoraka u rješavanju ovakvih problema tako skoro neće biti ni u ostalim mjestima. Naime, zapelo izdavanje čak sedam lokacijskih dozvola za posebne dionice sustava odvodnje koje je bilo najavljeno za jesen. Voditelj projekta u Vodovodu Jure Pešo, dipl. ing. građ., požalio se da je riječ o starom problemu ishodovanja dozvola u županijskom uredu u Šibeniku. Na tu temu su već imali sastanke i sa županom Goranom Paukom, ali do dan danas se taj problem nije riješen.

– Dosadašnje iskustvo s Upravnim odjelom za prostorno uređenje i gradnju nam nije najbolje.Zadnje projekte koje smo slali na lokacijsku i građevinsku dozvolu rješavali su se vrlo sporo i to na našu inicijativu i učestalo telefonsko zvanje – požalio se Pešo u jednom od dopisa koji se odnose na ovu aglomeraciju podijeljenu na sedam projekata, odnosno sedam lokacijskih i sedam građevinskih dozvola.

Što se događa pokušali smo saznati iz Ureda župana Gorana Pauka. Kažu da je Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije zaprimio pet zahtjeva za izdavanjem lokacijskih dozvola za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i vodoopskrbe aglomeracije Pirovac-Tisno-Jezera, podnositelja Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik. Od toga je jedna lokacijska dozvola izdana, dvije su pred izdavanjem, kod četvrte je postupak u tijeku, a po petoj će se početi raditi kada Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik vrati projektnu dokumentaciju koju su povukli svojom voljom.
– Dva zahtjeva, za još dvije lokacijske dozvole, UO za prostorno uređenje i gradnju ŠKŽ  do danas nije zaprimio. Napominjemo, nakon izdanih lokacijskih dozvola, potrebno je ishodovati građevinske dozvole i tek po pravomoćnosti istih započeti gradnju – kažu u Uredu župana, obrazlažući detaljno i pojedinačno situaciju sa svakom od dozvola.

Izlivena sadržaj kanalizacije (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Izlivena sadržaj kanalizacije (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Od Vodovoda i odvodnje d.o.o. nismo uspjeli dobiti službeni odgovor. Iz Općine Tisno kažu da pokušavaju na sve moguće načine ubrzati realizaciju projekta.

– Sustav odvodnje je naš prioritet i ne možemo gubiti vrijeme na bespotrebno odugovlačenje. Sredstva iz kohezijskih fondova povučena su jos 2014. godine i smatram da svi radovi uključujući i priključenje objekata moraju biti gotovi do 2023. godine kada je zadnji rok za povlačenje blizu 280 milijuna kuna za gradnju. Naravno da ce gradnja biti u fazama. Općina Tisno počinje s otkupom zemljišta za pročišćivač. U tom smislu traju razgovori s vlasnicima. Uvjet je da Općina iz svog proračuna plati zemljište, a kasnije nam se iz fonda refundira između 80-90 posto te investicije. Mi ta sredstva za kupnju zemljišta imamo osigurana u proračunu i nadam se do kraja godine da ce biti sklopljen ugovor o kupoprodaji – rekao nam je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Općina Tisno sustav odvodnje drži najvažnijim projektom na kojem trenutno radi, jer bez njega nema daljnjeg turističkog razvoja otoka. Ostaje vjerovati je razlog što dozvole nisu izdane komplicirani postupak i poslovična sporost naše administracije te se nadati da zbog toga investicija neće biti dovedena u pitanje.

kanalizacija

 

1 KOMENTAR

 1. Puno price o kanalizaciji,ljude lazu godinama.
  Opcine se svode na zaposljavanje ljudi i dao ubiranja poreza i ra,nih doprinosa.
  Jedina Opcina koja naplacuje parkiranje zimi je Pirovac tako da bi popio kavu skuplje je parkiranje a onda idemo do Tribunja prosetamo i ne placamo parking.
  Volio biznati koja je korist od tog zimskog parkirana to jest naplaye.
  Inace nas Nacelnik Gulam je tih u govoru a sladak u obecanjima a kako svaki Vladar ima svoju stoku sitnig zuba ima i on.
  Pozdrav
  05.3.2020.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here