Udruga Argonauta: Patrolaši „Murterske eko patrole“ uče o mikroplastici

0
1979

„Murterska eko patrola“, jedna od aktivnosti započeta u projektu „Kornati – važno je o moru znati“, odrađena je protekle subote. Aktivnosti eko patrole koja ove godine broji dvadesetak članova viših razreda Osnovne škole Murterski škoji, nadovezat će se na prošlogodišnje.

Ove godine djeca će imati prilike naučiti više o mikroplastici, meduzama, višekratnom utjecaju i statusu prirode, Crnom moru, globalnom zatopljenju, ali će i sudjelovati u patroliranju gumenjakom po obali, promatranju dupina, te mapiranju odlagališta otpada.

– Ovogodišnje aktivnosti započeli smo igrama kako bi se zagrijali za nove aktivnosti i upoznali se međusobno. Ove godine, eko – patrolu vodit će Argonautin tim zajedno sa EVS volonterkama Malgorzatom Serwatkom iz Poljske, te Evom Lozano iz Španjolske. Nakon zabavnog dijela i upoznavanja novih patrolaša i voditelja, protekle je subote djeci prezentirana mikroplastika kao prva tema. – kaže Sanja Tabori, voditeljica „Murterske eko patrole“.

Mikroplastika (Foto: Udruga Argonauta)
Mikroplastika (Foto: Udruga Argonauta)

Nakon pitanja i rasprave o temi u prostorijama udruge Argonauta, patrolaši su se uputili na Gradinu kako bi istražili ima li mikroplastike u našem okolišu. Patrolaši su pronašli mikroplastiku na plaži i imali su prilike iz prve ruke naučiti kako je teško očistiti okoliš od iste, a usput su očistili plažu od ostalog otpada.

– S krajem radne subote, nije završio rad naših vrijednih patrolaša. Oni su dobili zadatak fotografirati sav plastični otpad koji proizvedu kroz period od tjedan dana. – ističe Tabori.

Murterska eko patrola u akciji (Foto: Udruga Argonauta)
Murterska eko patrola u akciji (Foto: Udruga Argonauta)

Ovu subotu, 8. listopada patrolaši će prezentirati svoje fotografije kolegama i zaključiti koliko plastičnog otpada proizvodi njihova grupa. Na ovaj način, podiže se svijest o količini plastičnog otpada kao i o nužnosti selektivnog odlaganja istog.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here