Milijun ostvarih noćenja na Murteru – turistički rekord za jedinstvo otoka

0
4472
Otom Murter slavi milijun ostavarenih turističkih noćenja (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na Slanici u Murteru danas je na maloj svečanosti obilježen povijesni turistički rekord otoka Murtera – čak milijun noćenja koji je ostvaren 28. rujna.

– Iako nautika koja zauzima značajno mjesto u turizmu otoka nije uključena u ove brojke, prvi put se dogodilo, i to 28. rujna ove godine službeno, da smo ostvarili milijun noćenja. To me od srca veseli, iz više razloga. Prvi je to što smo jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija, ne samo na području Šibensko-kninske županije nego i puno šire, a drugi je činjenica da smo se nakon puno, puno godina okupili zajedno četiri direktora četiri otočne Turističke zajednice i dva načelnika dviju otočnih općina. Naš otok Murter ne možemo dijeliti iako je administrativno podijeljen na dvije općine. Za sve one koji dolaze ovdje provoditi slobodno vrijeme i uživati na našem otoku administrativne podjele ništa ne znače. Zbog gostiju i zbog svih nas koji živimo od turizma i u turizmu moramo se truditi da postanemo još kvalitetnija i konkurentnija destinacija – rekao je ovom prigodom načelnik Općine Tisno Ivan Klarin zahvalivši svima koji su sudjelovali u ostvarivanju ovog značajnog rezultata.

Toni Turčinov i Ivan Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Toni Turčinov i Ivan Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Rezultat otoka je usporedio s rezultatom apsolutniog turističkog hita Dubrovnika. Nedavno je Dubrovnik zabilježio tri milijuna noćenja, a u toj usporedbi murterski milijun je uistinu velik i zaslužuje biti proslavljen na jednoj od naljepših plaža u Hrvatskoj, na Slanici.

Načelnik Općine Murter-Kornati istaknuo je dobru suradnju dviju otočnih općina i turističkih zajednica, zbog koje ga rezultat nije zatekao, – Očekujem da ćemo i u budućim projektima ići zajedno, da ćemo raditi bolje biciklističke staze, bolje šetnice, da ćemo imati uređenije plaže… i ja se nadam da će kroz nekoliko godina otok Murter ovu brojku uvelike premašiti. Ali mi to ne možemo sami. Za to su nam potrebni ljudi Murtera, Tisnoga, Betine i Jezera, njihov sklad, suradnja i zajedništvo. Otok ne možemo dijeliti, otok je jedan. Bez obzira na politike, mi  moramo surađivati i raditi zajedno, jer samo zajedno ćemo ovu brojku držati stalno u usponu. Imamo prirodne ljepote, krasne  i vrijedne ljude, a kad sve to zbrojimo, s pravim vodstvom možemo raditi čuda – rekao je Turčinov. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u ostvarivanju ovog rezultata i istaknuo kako mu je čast u Murteru biti načelnik i žitelj otoka Murtera.
Nenad Milin, Filip Henjak, Toni Turčinov, Ana Mijat, Ivan Klarin i Šime Ježina - zajedničko kidanje torte (Foto: rudinapress/H. Pavić)
Nenad Milin, Filip Henjak, Toni Turčinov, Ana Mijat, Ivan Klarin i Šime Ježina – zajedničko kidanje torte (Foto: rudinapress/H. Pavić)
Direktor Turističke zajednice Općine Murter-Kornati Šime Ježina istaknuo je prije svega zasluge turističkih radnika otoka Murtera. – Njima idu sve zasluge. Mi smo tu samo ispomoć. A ovo su brojke bez nautike, a znamo kako je sam Murter u nautici značajan i da bi ta brojka s uključenim nautičkim noćenjima bila blizu milijun i pol – rekao je Ježina  naglasivši kako otok murter tek očekuje pravi iskorak.

Filip Henjak, direktor Turističke zajednice Općine Tisno, istaknuo je da četiri turističke zajednice otoka vrlo dobro surađuju i vrlo često se sastaju, ali da će za značajniji iskorak trebati puno više. – Što se nas tiče, funkcioniramo vrlo dobro i ovaj rezultat od milijun noćenja je zasluga svih, a koliko će on rasti sljedećih godina ne ovisi više samo o nama nego i o povećanju turističkih kapaciteta. U budućnosti o tome treba voditi računa pa ćemo slaviti i dva milijuna – rekao je Henjak.

Direktorica Turističke zajednice Betine Ana Mijat zahvalila je Općini Tisno na realiziranim projekltima, koje ona drži ključnima za turistički rast koji je Betina imala ove godine, kao i ovdašnjim udrugama, a posebno Muzeju betinske drvene brodogradnje.
Nenad Milin, direktor Turističke zajednice Jezera, također je zahvalio svim turističkim djelatnicima, a posebno predstavnicima velikih sustava, Školjiću i marini. Naglasio je kako se i dalje mora raditi na proširenju turističkih zona, ali i staviti veći naglasak na ostale sadržaje poput kulturnog i izletničkog turizma.
Do 28. rujna Murter je, kao najveće mjesto otoka je ostvario i najveći broj noćenja, a Betina je imala najmanje. No, u Betini je zabilježen najveći rast u odnosu na prošlu godinu. Murter tako bilježi 357.020 noćenja, slijede Tisno s 227.921 i Jezera sa 227.164 te Betina sa 188.064.slanica6

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here