Hrvatski zavod za hitnu medicinu: ‘Izjave o ukidanju hitne pomoći u Tisnom su obmanjivanje javnosti’ (!?)

0
2910
Najava prosvjeda načelnika Općine Tisno Ivana Klarina

Povodom prosvjeda protiv ukidanja T1 tima hitne pomoći u Tisnom koji Općina Tisno sutra s početkom u 11 sati organizira na Kapeli, javnosti se prilično nejasnim očitovanjem obratio Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

HZHM u očitovanju objašnjava novu Mrežu hitne medicine. Navodi kako je prijašnjom Mrežom bilo 5 timova T1 (liječnik, medicinska sestra i vozač) i pripravnost u ispostavi Tisno, a novom mrežom je ovdje predviđeno 5 timova T2 (samo medicinska sestra i vozač). Usporedo s tom promjenom, novom Mrežom se ustanovljava 5 timova T1 u ispostavi Vodice. No, u slijedećim rečenicama tvrde da to baš nije tako, da građani Tisna nisu ostali bez hitne medicinske skrbi te da izjave kako se ukida hitna medicinska služba u Tisnom i prebacuje u Vodice smatraju ‘eklatantnim primjerom obmanjivanja javnosti’.

Očitovanje Zavoda prenosimo u cijelosti:

Hrvatski zavod za hitnu medicinu, ponukan upitima vezanim uz organizaciju hitne medicinske službe u Tisnom, odnosno Šibensko-kninskoj županiji, a kako bi ispravno informirao građane i cjelokupnu javnost te onemogućio zlonamjernu manipulaciju od strane određenih pojedinaca, dostavlja slijedeće očitovanje:

Prijašnjom Mrežom hitne medicine („Narodne novine“ broj 71/2012) Šibensko-kninska županija imala je organiziranu hitnu medicinsku službu kroz 10 timova T1 u Šibeniku, 5 timova T1 u ispostavi Knin, 5 timova T1 i pripravnost u ispostavi Tisno, 5 timova T2 i dežurstvo u ispostavi Drniš, dežurstvo u ispostavi Skradin i ispostavi Primošten te pripravnost u ispostavi Kistanje.
Kako bi se postigla bolja organizacija sustava i optimalna dostupnost izvanbolničke hitne medicinske službe stanovništvu, Ministarstvo zdravlja reorganiziralo je i povećalo broj profesionalnih timova hitne medicinske službe u Mreži hitne medicine („Narodne novine“ broj 49/2016). Novom Mrežom hitne medicine Šibensko-kninska županija ima 10 timova T1 u Šibeniku, 5 timova T1 u ispostavi Knin, 5 timova T1 u ispostavi Drniš, 5 timova T1 u ispostavi Primošten, 5 timova T1 u ispostavi Vodice, 5 timova T2 u ispostavi Tisno te pripravnost u ispostavi Skradin. Dakle, novom Mrežom hitne medicine Šibensko-kninska županija umjesto prijašnjih 20 timova T1 ima 30 timova T1. Broj timova T2 ostao je identičan.
Mrežom je utvrđeno kako u ispostavama Primošten i Vodice jedan tim T1 financira jedinica područne (regionalne) samouprave/jedinica lokalne samouprave. Takav model primijenjen je Mrežom na području cijele RH, npr. u ispostavi Ilok, ispostavi Biograd na Moru, ispostavi Ivanić Grad, ispostavi Sv. Ivan Zelina, Primošten…
Prilikom prijedloga izmjene Mreže usko se surađivalo s predstavnicima županija, vodeći se općim mjerilima za određivanje mreže javne zdravstvene službe, stručnim i organizacijskim kriterijima te dostupnim podacima o radu timova hitne medicinske službe, a svaka je županija sa svim svojim specifičnostima i potrebama promatrana kao integralna jedinica. Posebno želimo istaknuti činjenicu kako timovi županijskih zavoda za hitnu medicinu pružaju hitnu medicinsku skrb na području cijele županije, odnosno da su svi timovi županijskih zavoda za hitnu medicinu dio cjelovitog sustava izvanbolničke hitne medicinske službe za područje svoje županije. Timovima se od 2009. godine više ne upravlja iz pojedinačnih prijavno-dojavnih jedinica, već sada svi županijski timovi na terenu djeluju koordinirano od strane jedinstvene županijske medicinsko prijavno-dojavne jedinice koja prima sve pozive, prati rad svih timova i nadzire status cijelog sustava te usklađuje rad timova sukladno potrebama na terenu. Drugim riječima, svi timovi Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije neovisno o lokaciji s koje kreću na intervenciju, dostupni su za područje cijele županije, sukladno trenutnoj stručnoj procjeni medicinskog dispečera.
Stoga osobito treba naglasiti da Mrežom hitne medicine građani Tisna nisu ostali bez hitne medicinske skrbi. Izjave kako se ukida hitna medicinska služba u Tisnom i prebacuje u Vodice smatramo eklatantnim primjerom obmanjivanja javnosti. Smatramo da je izuzetno važno građane Šibensko-kninske županije pravilno informirani kako Šibensko-kninska županija novom Mrežom hitne medicine raspolaže većim brojem profesionalnih hitnih medicinskih timova te kako hitnu medicinsku skrb na terenu cjelokupne Šibensko-kninske županije pružaju svi timovi Šibensko-kninske županije, koordinirani od strane svoje medicinsko prijavno-dojavne jedinice.
I na kraju želimo podsjetiti kako Zakon o zdravstvenoj zaštiti utvrđuje kako Mreža hitne medicine određuje standard provođenja hitne medicinske skrbi za cijelu Republiku Hrvatsku. Isti zakon daje mogućnost jedinicama područne (regionalne) samouprave i jedinicama lokalne samouprave da osiguraju sredstva za zdravstvenu zaštitu stanovnika na svojem području iznad utvrđenog nacionalnog standarda što može kao i ostali gradovi i općine učiniti i općina Tisno.

S poštovanjem,

Hrvatski zavod za hitnu medicinu

I nakon ovog očitovanja u Općini Tisno i dalje smatraju da medicinski tim bez liječnika u hitnim intervencijama na otoku ne može biti učinkovit kao što bi bio onaj s liječnikom. Stoga ponovno upućuju Poziv na prosvjed protiv ukidanja ispostave Hitne pomoći za područje otoka Murtera. – Prosvjed protiv ukidanja ispostave Hitne pomoći za područje otoka Murtera i premještaja timova T-1 u grad Vodice održati će se u subotu, 01. listopada 2016. u 11,00 sati na raskrižju Kapela (Jadranska magistrala) u Tisnome – stoji u obavijesti Općine Tisno koju potpisuje načelnik Ivan Klarin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here