Hitna (ne)će s otoka! Apel načelnika Klarina predsjednici Republike

0
2560

Tisno 1. listopada ostaje bez hitne pomoći. Brojni apeli, prosvjed ni peticija stanovnika otoka Murtera nisu urodili prodom, tako da ispostava Zavoda za hitnu medicinu seli 13 kilometara dalje otoka i bliže Domu zdravlja Šibenik, u Vodice.

Nakon prosvjeda na Kapeli i pregovora s Ministarstvom zdravlja u svibnju je bilo rečeno da Tisno zadržava T-1 tim samo u razdoblju do 1. lipnja  do 1. listopada, dok će ostatak godine za otok Murter u Tisnom dežurati vozač i medicinska sestra. S kombijem, a bez liječnika. Kako na otoku nisu sposobni organizirati da se nesreće i druge hitne situacije događaju samo ljeti, Općina Tisno nastavlja s apelima.
U nadi da bi mu ona mogla pomoći, zbog proklamirane brige o hrvatskim otocima, danas je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin uputio pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović. (dopiskolindagrabarkitarovic)

Pismo prenosimo u cijelosti: 

Poštovana predsjednice Republike Hrvatske, 

                       Ne znam da li ste upoznati s čistom brutalnom političkom odlukom u vezi ukidanja ispostave Zavoda za hitnu medicinu za područje otoka Murtera u Tisnome i premještanje iste u grad Vodice. Ispostava Zavoda za hitnu medicinu za područje otoka Murtera osnovana je u sklopu novog ustroja Zavoda za hitnu medicinu Republike Hrvatske iz 2011. godine, te temeljem Odluke Ministarstva započela s radom u Tisnome i pokriva područje otoka Murtera i cijeli zapadni dio Šibensko-kninske županije, dežurstvom od 24 sata, 365 dana u godini, sa liječnikom, medicinskim osobljem i vozilima. S obzirom na udaljenost otoka Murtera od Opće bolnice Šibenik koja iznosi 40 kilometara, ispostava Zavoda za hitnu medicinu u Tisnome radila je 24 sata 365 dana u godini, a sada je političkim lobiranjem u izmjenama mreže Zavoda za hitnu medicinu RH tim T-1 premješten u grad Vodice koji je od Opće bolnice u Šibeniku udaljen samo 13 kilometara. Moram naglasiti da sam kao načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik u više navrata pisao ministru zdravlja u Vladi Republike Hrvatske, doc.dr.sc. Dariu Nakiću, koji je u svojim odgovorima potvrdio činjenice o većem broju intervencija Zavoda za hitnu medicinu na području otoka Murtera i većoj udaljenosti od Opće bolnice Šibenik, ali je unatoč tome donesena sporna odluka o premještanju. Poštovana gospođo predsjednice, želio bih Vas podsjetiti na Vašu izjavu koju ste dali u mjesecu travnju ove godine prilikom posjeta otocima Zadarske županije, a to je da „ne smijemo mirno i šutke gledati kako nam otoci ostaju pusti“. Ova vaša izjava nosi duboku poruku te Vas molim da sukladno izrečenom obećanju autoritetom predsjednice Republike Hrvatske zaustavite ukidanje ispostave Zavoda za hitnu medicinu i premještanje timova T-1 iz Tisnog, jer ta odluka je politički motivirana bez ijednog argumenta proizašlog iz stručne analize, te beskrajno nepoštena za sve ljude koji žive na području našeg otoka. Uz štovanje,
Načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik Ivan Klarin v.r.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here