Regata Latinsko idro – Jaruh pobjednik

0
4379
Pobjednička posada Jaruha (Foto: RudinapressH. Pavić)

Majka svih hrvatskih regata na latinsko idro startala je točno u 15 sati iz murterske vale.

Ukupno 63 posade raspoređene u leutima, gajetama i kaićima zaplovile su put Prišnjaka Gornjega pa uz Vinik Veliki i Vinik Mali natrag u cilj – uvalu Hraminu. Rutu murterskih težaka dugu 4,6 Nm prvi je svladao leut Jaruh MU 111 s kormilarom Jadranom Jeratom i međunarodnom osmeročlanom posadom.
– Šaroliki smo. Osobito bih naglasio doprinos našeg prijatelja iz Njemačke Rudija, koji je držao orce, odnosno imbroje, Jadrana koji je potezao konop i dobro usidrio brod, Marina Katičina koji je bio na poži – kazao je vlasnik pobjedničkog broda Željko Jerat, predsjednik Udruge Latinsko idro i začetnik regate koja je startala prvi put prije 18 godina sa samo sedam brodova da bi do danas postala najmasovnija i najizazovnija regata na ovim prostorima.

Željko Jerat za kormilom Jaruha (Foto: rudinapress/H. Pavić)
Željko Jerat za kormilom Jaruha (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Jerat je dodao kako se bojao da brod neće proći kroz plićak oko otočića Vinika, ali zahvaljujući uigranoj posadi, koja je dobro odradila svoj posao, „stala skroz na provu i digla krmu“, brod je prošao bez problema. Treba spomenuti da je među Jaruhovom posadom bio, već treću godinu za redom, i ministar u bivšoj vladi Zorana Milanovića Siniša Hajdaš Dončić, koji je prošle godine doživio prevrtanje broda oko pale na otočiću Jarta. Očigledno ga lanjsko iskustvo nije pokolebalo u daljnjim sudjelovanjima na murterskoj regati. Dapače, upitan za moto Jaruhove posade spremno je odgovorio – Nema labavo, samo na najjače!

regata22– Danas je bilo stvarno zadovoljstvo jedriti, imali smo dobru rutu za ‘vi vitar. Sve se poklopilo i dobro smo idrili – kazao je kormilar Jadran Jerat.
„’Vi vitar“ bio je donjak, ili meštral na donju ruku, ili vitar ozdola, kako bi Murterini rekli za vjetar koji je lagano puhao u nedjelju poslije podne. A da je doista išao na ruku jedračima dokaz je i dolazak jedine ženske posade, one s gajete Mladenka, koja je u cilj ušla na jedra bez intervencije motora prvi put u novijoj povijesti svog jedrenja. Za razliku od posade Jaruha, kojoj je pobjeda na drugom mjestu, ili odmah iza zadovoljstva, ovoj posadi s kormilarkom Nevicom Mudronja pobjeda nije ni u primisli, važno je samo zadovoljstvo i gušt koje im pruža jedrenje, uvjeravaju nas.

regata16
Leut Jaruh svladao je rutu za 1,15 sati i u cilj ušao prvi i u svojoj kategoriji i u ukupnom poretku. Drugi iz kategorije leuta bio je MU 85 Tonka Skračića, a treći Orlić MU 84 Dietera Schellenbera. Sve tri gajete koje su prve ušle u cilj, ušle su gotovo istodobno. Ipak, prva je bila Sirotica MU 485 Damira Čorkala, odmah iza nje Trtuša s kormilarom Antom Turčinovim, a tik za njom Ilka MU 887 Ante Davora Turčinova.
Kaić Marinka MU 906, kojem je za kormilom bio Duje Fržop, bio je daleko najbrži u svojoj kategoriji. Drugi je bio Petar Španjol na kaiću Peinka RB 6, a treći Knezac MU 888 kojim je upravljao Matej Ježina.
Za sve sudionike regate večeru – gulaš od 120 kilograma junećeg mesa s dodatkom tjestenine spravljali su kao i svake godine vjerni logističari Latinskog idra, članovi Bratovštine sv. Nikole Baraba, Škuri, Grobi, Nino, Strela… Oni su skuhali i rižoto od plodova mora za marendu, a pekli su i srdele dan ranije za tradicionalnu subotnju marendu.

Evo i fotogalerije:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here