Makedonci u Murteru: Bratimljenje općina Murter-Kornati i Resen

0
2586
Djoko Strezovski i Toni Turčinov (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov i načelnik makedonske Općine Resen Djoko Strezovski svečano su u ponedjeljak potpisali Povelju o bratimljenju dviju općina.

Tako je prijateljstvo započeto prije dvije godine, kada su Murterini prvi put posjetili Makedoniju na poziv počasnog konzula Branka Maretića, dobilo i svoj službeni epilog.

Općina Resen broji 18 tisuća stanovnika i jedna je od najvećih u Makedoniji, a glavna privredna grana je poljoprivreda i to uglavnom uzgoj jabuka. Na drugom mjestu je turizam jer se na području općine nalaze četiri zaštićena područja, od kojih su dva nacionalni parkovi, a sa susjednim državama općina Resen dijeli i veliko Prespansko jezero.

makedonci7

– S obzirom na velike sličnosti između ovih dviju općina dviju prijateljskih država, potpisivanje Povelje o bratimljenju je logičan slijed i početak jednog velikog prijateljstva u kojem će, zlu ne trebalo, dvije općine znati i pomoći jedna drugoj – između ostalog kazao je načelnik Strezovski.

Murterski se načelnik nadovezao spremnošću svoje općine u razvijanju socijalnog, društvenog, kulturnog i gospodarskog dijaloga s prijateljskom općinom Resen, a nada se i razvoju odnosa među pojedincima, gospodarskim subjektima, udrugama, ustanovama i organizacijama na području dviju općina.

Općina Resen je treća općina s kojom je Murter-Kornati službeno potpisala prijateljstvo. Prve dvije su Slovenska Bistrica i norveška općina Heroy.makedonci1

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here