Jubilej KUD-a Zora: Pola stoljeća brižnog čuvanja betinske baštine

0
1843
S predstavljanja Betinske pismarica (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

KUD Zora proslavilo je 50 godina djelovanja. Kako saznajemo od sadašnje predsjednice Marinke Fržop društvo je registrirano 1966. godine, kada je nastupilo na smotri u Zagrebu, premda postoji još od proljeća 1957. godine kada mu je nadjenuto ime.

– Zahvalnice smo podijelili prvoj postavi koja je davne 1966. godine osnovala KUD, dugogodišnjim članovima koji su zaslužni za rad KUD-a, Općini Tisno, i svim našim sponzorima bez kojih ne bi bilo moguće ovako dobro funkcionirati. – kaže Marinka Fržop, predsjednica KUD-a Zora Betina, o proslavi koja je održana 10. rujna u Betini.

Kako Betinjani uvijek rado ističu, Kulturno-umjetničko društvo Zora,  najstarija je folklorna skupina šibenskog kraja, osnovana je 1966. godine, iako već od kraja 18. st. djeluje kao organizirana skupina koja prenosi s generacije na generaciju narodno stvaralaštvo u cilju očuvanja i njegovanja narodnog blaga, specifičnog za ovaj kraj otoka Murtera.

S proslave 50. rođendana (Foto: Neven Jović)
S proslave 50. rođendana (Foto: Neven Jović)

– Brižno već pedeset godina njegujemo svoju kulturno umjetničku baštinu,  pjesme i plesove kao i neprocjenjivu dragocjenost za mjesto kalafata, brodograditelja, težaka i ribara – ističe Fržop.

Betinjani su oduvijek pažljivo obrađivali svoje plodno betinsko polje, ubirali, prodavali i živjeli svoje plodove zemlje, a pjesmu i ples živjeli su kao zrak koji su svakodnevno disali, voljeli i njegovali.

– Naše društvo zapravo je registrirano 1966. godine. Te godine su Betinke prvi put nastupile na smotri folklora u Zagrebu. Društvo postoji od proljeća 1957. godine kada je dobilo ime Zora, no nije djelovalo. Folklorna aktivnost mještana započela je između dva svjetska rata sa spontanim okupljanjem uoči blagdana i vjenčanja kada bi mještani pjevali i plesali. – dodaje Fržop.

S predstavljnja Betinske pismarice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
S predstavljnja Betinske pismarice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kulturno-umjetničko društvo Zora danas njeguje svoju baštinu koju su dobili u nasljeđe od svojih predaka. Okupljaju tako članove svih uzrasta u cilju promicanja pučke i kulturne baštine kroz folklor. Ponosni su „čuvari” starog Betinskog kola, Balambrina ili Kola na križ, najstarijih plesova otoka Murtera, te Kola od kanate.

Spomenimo, od 1996. godine Zora organizira i Smotru folklora koja je postala tradicionalna, a u narednim godinama u planu im je i izdavanje monografije i publikacije malo drugačijeg sadržaja.

Slavljenička torta (Foto: Neven Jović)
Slavljenička torta (Foto: Neven Jović)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here