Na Kornatu odana počast herojima – hoće li se istina ikad saznati?

0
4006
Sveta misa u kapelici sv. Florijana danas na Kornatu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Danas na Kornatu obitelji poginulih vatrogasaca, njihovi kolege i prijatelji obilaze 12 kamenih križeva koje su sagradili u spomen na 12 heroja. Suze ni gorčinu suspregnuti ne mogu. Utjehe za njih nema. Hoće li ikad saznati istinu?

U spomen na 12-oricu vatrogasaca JVP Šibenik, te DVD-a Tisno i Vodice koji su 30. kolovoza 2007. godine pod nikad razjašnjenim okolnostima izgubili živote na Kornatu su danas polagani vijenci i paljene su svijeće.

Uz obitelj, prijatelje i sugrađane stradalih na misu u kapelici Sv. Florijana hodočastili su i zapovjednici hrvatskih vatrogasnih postrojbi, te predstavnici vlasti.

U ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović cvijeće je položio i svijeću zapalio šibensko-kninski župan Goran Pauk, u ime Sabora bivši zastupnik HDZ-a Marijan Kustić, a u ime tehničkog premijera Tihomira Oreškovića to je učino Mostovac Miro Bulj.

No, činjenica da ovdje predstavlja Vladu, Bulja nije spriječila da žestoko kritizira njenu ulogu kornatskoj tragediji. Kornat34

– Da bi imali državu, sigurnu i stabilnu, moramo znati o ovom slučaju istinu, zbog naše djece.  Ako se ne sazna istina, tko će u budućnosti biti vojnik, tko će biti vatrogasac, tko će štititi ovaj sustav? Zbog nacionalne sigurnosti, zbog ljudi, zbog emocija roditelja, zbog istine, pozivam institucije da dadu rješenje, a istina će kad tad izaći na vidjelo – rekao je Bulj.
Obitelji stradalih postavljaju tisuće pitanja na koja nikada nisu dobili odgovor. Pitaju što se dogodilo njihovim najmilijima, je li ih uistinu zapalila nehomogena plinska smjesa nastala od mediteranskog bilja, eruptivni požar, NATO bomba, kerozin iz helikoptera…, ali sve više ih zanima i zašto ranjenim i umirućima šest sati nitko nije dolazio pomoći i zašto je ta pomoć bila neodgovarajuća.
– Svake godine nam je sve teže i teže sve bolnije i bolnije. A ne znamo istinu i to nam je najteži problem. Što očekujem od ponavljanja suđenja? Ništa. Samo neka nam kažu istinu. Svima će nam tada možda biti malo biti lakše. Ovako se događa da je svake godine bol sve veća i veća. Oca i brata ništa ne može, ali istina bi donijela barem malo olakšanje – rekla nam je Vesna Crvelin Puček, kći i sestra stradalih vatrogasaca iz Tisnog Ivice i Ante Crvelina.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here