‘Isplakane suze još uvijek su svježe i vape za istinom’ – Mimohod sjećanja deveti put zatražio odgovore

0
4402
Mimohod sjećanja, arhivska fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Mimohod sjećanja na 12 vatrogasaca JVP Šibenik te DVD-a Vodice i Tisno koji su 30. kolovoza 2007. godine smrtno stradali na otoku Kornatu održan je večeras u Tisnom.

Vatrogasni zapovjednici i nekoliko stotina vatrogasaca iz čitave Hrvatske zajedno s obiteljima stradalih, prijateljima i sumještanima u mimohodu su prošli od vatrogasnog doma DVD-a Tisno do župne crkve sv. Duha. Pod spomen-pločom na vatrogasnom domu, pod spomen-križem i pred grobovima Ivice Crvelina, Ante Crvelina, Marka Stančića, Tomislava Crvelina i Josipa Lučića položili su cvijeće i zapalili svijeće.

Roditelji stradalih i ovaj put su novinarima priznali da ne vjeruju službenim objašnjenjima i da bi im bilo barem malo lakše kada bi znali što se dogodilo tog 30. kolovoza na Kornatu, a istinu je zatražio i predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo.  U tome mu je pomogla pjesma.

– Evo nas devetu godinu za redom u koloni prepunoj dostojanstva i iskrenosti kojom odajemo počast našoj djeci, našim sinovima, našoj braći, našim prijateljima. Našim junacima s Kornata. Evo nas devetu godinu u koloni koja nikad prestati neće, kao što nikad neće prestati naše sjećanje na Marka, Ivicu, Antu, Tomislava, Josipa i njihove prijatelje i kolege iz Vodica i Šibenika. Namo, nad tim rajskim Kornatom, lita Gospodnjeg 2007., predzadnjeg dana kolovoza, nadvili su se sablasni oblaci dima i kako reće pjesnik: Namo je i vitar isuka sablje, Namo je crnina zavila Tisno, Namo je stina iskala grablje, Namo je sad pustoš, nima ni tice, Namo je ginija i otac i brat, Namo je zalija mrak i Vodice, Namo izdahla i duša i lik, Namo je ostala pčela bez roja, Namo je proplaka Šibenik.

I Makar prošlo devet godina, te isplakane suze još uvijek su svježe i vape za istinom kao i pjesnikinja koja kaže: Kornate dragi istinu mi kaži: Kako je mladost odnio plamen? Jer razbuktao vatru nije tvoj kamen.

Ali jedina istina koju i dalje znamo je ta da Ivicu, Marka, Antu, Tomislava, Josipa i njihove kolege i prijatelje iz Vodica i Šibenika nikad nećemo zaboraviti – rekao je u svom obraćanju Čorkalo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here