Ivan Klarin (SDP) ide po treći saborski mandat: ‘Ako pobijedi HDZ, nastavit će pustošiti institucije našeg otoka’

0
3434
Ivan Klarin, (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Za 11. rujna raspisani su izbori za deveti saziv Hrvatskog sabora. Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin jedini je kandidat s otoka Murtera i iz čitavog zapadnog dijela Šibensko-kninske županije koji se natječe za jedno od 151 zastupničkog mjesta. S obzirom na visoko treće mjesto na listi Narodne koalicije, može se reći da sigurno ulazi u Sabor.

Donosimo razgovor sa saborskim zastupnikom koji 11. rujna ide po svoj treći mandat.

Po čemu ćete pamtiti posljednji saziv Sabora?

Ni po čemu dobrom. Kako mi je to bio drugi zastupnički mandat, mogu iz prve ruke usporediti kvalitetu rada Sabora u ovom i prošlom sazivu. Ne pretjerujem ako kažem da su ovih devet mjeseci rada Sabora bili izgubljeno vrijeme za Hrvatsku. Ništa, ali baš ništa se nije događalo, raspravljali smo o izvješćima od prije tri godine. Vlada u saborsku proceduru jednostavno nije slala zakonske prijedloge i Sabor uopće nije ni imao o čemu raspravljati. Bio je ovo mandat koji je obilježio konstantan sukob među glavnim partnerima u vladajućoj koaliciji, HDZ-u i Mostu, i to se gotovo svakodnevno osjetilo u radu parlamenta.

Što smatrate svojim uspjehom u svom dosadašnjem obnašanju saborske dužnosti?

Najveću uspjeh u obnašanju dužnosti saborskog zastupnika mi je što sam toliko kvalitetnih projekata uspio povući za svoju općinu i otok, ali i pomoći drugim kolegama gradonačelnicima u bližem i daljem okruženju u razdoblju u kojem je SDP predvodio Vladu. Pritom se nisam obazirao na stranačku pripadnost.

Ne misle svi tako.

Nikada o tome nisam pričao, ali sad ću, radi razvoja okolnosti, spomenuti i moje lobiranje za veliki projekt izgradnje zaobilaznice grada Vodica gdje me gradonačelnica toga grada molila za pomoć da se ubrza njegova realizacija. S obzirom na moje dobre kontakte u tadašnjoj upravi Hrvatskih cesta, nisam ni trenutka razmišljao da ne pomognem da se ubrza navedeni projekt. Za sve to postoje i pisani dokazi, nažalost mjesec dana nakon što je stupila na dužnost vlada HDZ-a i Mosta, gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev je prva otišla u Ministarstvo zdravstva i uz pomoć svoje stranke ukinula ispostavu hitnu pomoći u Tisnome i prebacila je u Vodice. Eto kako se dobro dobrim vraća. Bez obzira na sve i prolaznost vremena, projekti koje sam pokretao ili u kojima sam sudjelovao ostaju tu na korist zajednice. Neke nije bilo lako izlobirati, ali po prirodi sam dosta uporan, a ponekad i dosadan.

Ivan Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Ivan Klarin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Što ste kao saborski zastupnik propustili ili ste pogrešno napravili?

– Propusti koje bi mi netko mogao zamjeriti su zapravo rezultat mog višestrukog političkog angažmana. Istovremeno kvalitetno obavljati dvije dužnosti, saborskog zastupnika i općinsksog načelnika, je stvarno teško. U razdobljima kada bih se više posvetio radu u Općini ili za Općinu, patio bi rad u Saboru. I obratno. Ali opet, kad je gradonačelnik i načelnik općine gore u Saboru mnogo više i lakše može napraviti za svoj grad ili općinu nego kad sjedi u svom uredu. I to je ono što me tjera u još jedan mandat.

Pristaše van hvale a kolitički konkurenti prozivaju što ste svojim utjecajem u Saboru i  Vladi posljednjih godina Tisnom osigurali 60 ili 90 milijuna kuna javnih investicija i brojne druge pogodnosti. Koliko je u tome istine? Zar ne bi trebali biti zastupnik svih građana?
– Pa već sam malo prije pričao o tome da uopće nisam pravio stranačke ni bilo koje druge razlike dok sam lobirao za projekte. Nije mi bilo važno o kojim se jedinicama lokalne samouprave radi ni tko je u njima na vlasti. Vodio sam računa da se radi o kvalitetnim i važnim projektima koji su u interesu građana. Pomogao sam mnogim općinama i gradovima u našoj županiji, poduzetnicima, organizirao brojne sastanke po ministarstvima… Sve je to rad saborskog zastupnika koji nije vidljiv u javnosti. Nikad se možda za njega neće ni saznati, ali ja taj dio posla smatram najvažnijim. Kritike da sam za svoju općinu povukao 90 milijuna kuna projekata su mi velika satisfakcija i pohvala. Pa tko je branio ostalima da to rade dok su bili na vlasti? Ali za tako nešto učiniti treba uložiti mnogo znanja, truda i upornosti. Ne pada ništa s neba i tko misli da je to ležeran posao grdno se vara.

  U Murteru je nedavno SDP s HSS-om postigao sporazum u Općinskom vijeću, a ubrzo su te dvije stranke potpisale koaliciju i na nacionalnom nivou. Vide li se već rezultati tih sporazuma i može li otok Murter ubuduće biti jedinstveniji?

– Otok Murter mora biti jedinstven u nastupu kod planiranja i povlačenja novih projekata. Imam odličnu suradnju s novim načelnikom općine Murter-Kornati Tonijem Turčinovim i vjerujem da ćemo zajednički napraviti još više kvalitetnih projekta za naš otok. Sto puta sam rekao da je otok Murter nedjeljiv i niti jedna općinska granica ne može izbrisati njegovu geografsku, povijesnu, gospodarsku i turističku povezanost. Toliko smo isprepleteni da samo zajednički možemo napraviti još značajnije iskorake za razvoj otoka.

 Kakve su vam prognoze? Tko će pobijediti? Što hrvatski građani
mogu očekivati da će se događati iza ovih izbora?

– Ja vjerujem u pobjedu naše Narodne koalicije, ali kako god izbori završili, niti jedna opcija neće moći samostalno formirati novu vladu. Bojim se samo da se ne ponovi scenarij sa prošlih izbora i da ponovno ne dobijemo politički nestabilnu Vladu, jer bi to značilo doslovno samoubojstvo za našu državu.

– Što Narodna koalicija može ponuditi hrvatskim građanima, a da nije viđeno u mandatu njihove vlasti 2011. – 2015.?

– Narodna koalicija nudi stabilnost zemlje, koja nam je kronično nedostajala za vrijeme mandata ove Vlade. Čak nam se po prvi puta dogodilo da, isključivo zbog nestabilnosti vlasti, nisu uspjeli prodati državne obveznice. To se inače događa zemljama Trećeg svijeta, a  prvi puta se dogodilo i Hrvatskoj u mandatu vlade HDZ-a i Mosta. Narodna koalicija nudi nastavak svojih politika čiji su rezultati i danas i tekako vidljivi. Nudimo razvoj i napredak, ali ravnomjeran za sve krajeve Hrvatske, a ne floskule i nerealna obećanja.

Prepoznaje li uopće lokalna zajednica trud koji za njen razvoj ulažete kao saborski zastupnik i političar koji je odavna prerastao lokalne okvire? Koliko je realno da očekivati da će građani potražiti vaše ime na listi?

– Vjerujem da prepoznaje, jer se iz dana u dan vide veliki pomaci, uvjeren sam da će mi glas dati i članovi HDZ-a s otoka, jer su to i do sada činili. Naša lista na izborima dobije oko 35 posto glasova, a meni je na prošlim lokalnim izborima povjerenje dalo oko 67 posto. Ta razlika je došla isključivo od desnog biračkog tijela, što pokazuje da je na kraju ipak bitan čovjek, a ne stranka ili ideologija.

Na listi HDZ-a kao nositeljica je isplivala vaša kolegica iz Vodica, gradonačelnica Branka Juričev Martinčev. Nadate li se ubuduće boljoj suradnji, barem u riješavanju zajedničkih problema koji povezuju Tisno i Vodice?

– Branku cijenim kao političarku, ali me kao čovjek jako razočarala. Toliko smo zajednički lobirali za projekte grada Vodica za vrijeme vlade Zorana Milanovića, u kojoj su mi neki ministri bili i prijatelji. I to sam sa srcem radio. Pa više sam lobirao u Hrvatskim cestama, u čijoj tadašnjoj upravi sam imao dobre kontakte, za projekt zobilaznice grada Vodica nego za neke svoje projekte. A ona je jedva dočekala promjenu vlasti i organizirala sastanak u Ministarstvu zdravstva gdje je zatražila da se ukine tišnjanska ispostava Zavoda za hitnu medicinu i prebaci se u Vodice. To me je baš pogodilo, jer sam je uistinu držao za jednu pozitivnu i kvalitetnu osobu. Nije mi to smjela napraviti, a ona najbolje zna da sam zadnja osoba koja je to zaslužila. Poslije je bilo izvlačenja da ona nije ništa poduzela, a tri od pet osoba koje su sudjelovale potvrdilo je njegov tijek.

Znači, ne očekujete da bi snaženjem političkih pozicija vodičke gradonačelnice i njenim ulaskom u Sabor ovaj dio županije mogao išta dobiti?

– Pa ovisi o tome tko će formirati Vladu, nakon prošlih izbora trebalo joj je mjesec dana da nam ukrade hitnu pomoć, ako HDZ i partneri ponovno formiraju Vladu, vjerujem da će i dalje nastaviti pustošiti institucije s našeg otoka. Kažem, meni je to potpuno neshvatljivo, tim više što sam o njoj imao skroz drugačije mišljenje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here